Vesztésben a vezetékes-, nyerésben az internetpiac

Vágólapra másolva!
Miközben a vezetékes előfizetők száma egy év alatt több mint 80 ezerrel csökkent, az internet-előfizetőké több mint százezerrel nőtt -derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből.
Vágólapra másolva!

Miközben a vezetékes telefónia továbbra is leszállóágban van, az internet-hozzáférések száma dinamikusan növekszik. A 2005 második negyedévét mutató KSH-gyorsjelentés szerint az egy évvel korábbihoz képest 83 ezerrel kevesebb, összesen 3,5 millió vezetékes-előfizetőt tartottak nyilván a nagy telefontársaságok (Emitel, Hungarotel, Invitel, Monortel, T-Com). Az alternatív szolgáltatók előfizetőinek számát a jelentés nem tartalmazza, egy korábbi becslés 6 ezerre tette a piac új szolgáltatóihoz csatlakozók számát, azonban ezek fővonalairól nincs megbízható adat.

Nem csak a vonalak száma, de a hívásoké is csökkent a vezetékes szegmensben. Az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal kevesebbszer emelték fel a kagylót a vezetékes-előfizetők, ám közel ugyanannyit cseverésztek, mint a tavalyi második negyedévben. Az internethívások száma ugyanakkor drámaian csökkent: negyedével esett vissza mind a betárcsázások száma, mind az időtartama.

Emelkedett viszont az internetszolgáltatók és előfizetőik száma. A tavalyihoz képest 132 ezerrel többen, összesen 784 ezren fizettek elő valamilyen internetszolgáltatásra. A DSL-hozzáférések száma 125 ezerrel nőtt, a modemeseké 65 ezerrel csökkent - a két hozzáférés-típuban következett be a legkiugróbb változás. DSL-előfizetéssel 2005 második félévében 291 ezren, modemessel 231 ezren rendelkeznek.

A mobil szegmensben 123 ezer ügyféllel lett több, idén július végén 8,9 milliónyian szorongatták kezükben telefonjukat. Ez 738 ezerrel - 9 százalékkal - több, mint egy évvel ezelőtt. Száz lakosra 88,4 mobil, és 34,8 vezetékes telefon jutott az év közepén.