Hackerbiztos új Xboxot ígér a Microsoft

Vágólapra másolva!
A szoftvercég mérnökei alapjaitól tervezték úgy a karácsonyra megjelenő Xbox 360-at, hogy azt ne lehessen utólag beépített chipekkel házilag manipulálni.
Vágólapra másolva!

A Microsoft új játékgépének architektúráját már a tervezés legelső fázisától kezdve a biztonsági szempontok figyelembevételével alkították ki - mondta el a BBC-nek a cég egyik fejlesztője. Az Xbox 360 így már a lapkakészlet szintjén nehezíti majd meg a hackerek dolgát: "Olyan magas szintű védelmi megoldások lesznek a gépben, amihez hasonlót még sohasem láttak" - mondta el Chris Satchell.

Az Xboxot és a hozzá hasonló otthoni játékgépeket megfelelő buherálással alkalmassá lehet tenni a játékprogramok vagy filmek kalózpéldányainak lejátszására is. Profi hackerek és lelkes amatőrök hada keres pénzt a konzolok feltörésével és árusításával. A szoftveres védelem vagy a gépekhez árult lemezek régiókódjának megkerüléséhez eddig elég volt egy chipet beültetni a szerkezetbe.

Új szintre emelik a védelmet

Satchell tisztában van azzal, hogy a buherálók serege már ugrásra készen várja az új áldozatot, és hogy közülük sokan a profi mikorelektronikai laboratóriumokat megszégyenítő berendezésekkel rendelkeznek. A fejlesztők is biztosak benne, hogy csak idő kérdése, mikor törik majd fel az Xbox 360-at.

"A gép szerkezetének kialakítása miatt viszont ez nem jelenti azt, hogy a törés (a hackerén kívül) más gépén is működik majd" - mondta el Satchell a BBC-nek. A fejlesztő szavaiból ítélve így a chipes konzolok piacának befellegzett, legalábbis ami az új Xboxot illeti.