József Attila visszaköltözött az internetre

Vágólapra másolva!
Ismét elérhetők az interneten József Attila versei - sőt, talán el sem tűntek. Emlékezetes, a költő ma élő örököse idén tavasszal megtiltotta a versek internetes közlését.
Vágólapra másolva!

Idén tavasszal vált először bizonytalanná a költő verseinek internetes megjelenése, mikor József Attila örököse felvetette, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtárban (MEK) csak jogdíjfizetés ellenében közölhetnék a szerző műveit. Mivel a MEK költségvetése nem bírta volna el a jogdíjak összegét - és mivel a szolgáltatás egyébként is ingyen vehető igénybe - a könyvtár végül levette a költő műveit virtuális polcairól.

Nagyven vers azonban a közelmúltban hivatalosan is visszaköltözött az internetre: a Neumann-ház az örökösökkel történt megállapodást követően egy 1984-ben megjelent kritikai kiadásban megjelent negyven verset helyezhetett el weboldalán. Mindemellett nem ez a egyetlen József Attila versoldal: az [origo], címoldalán közöl minden nap egy-egy verset a költő születésének századik, jubileumi évében.

Emellett számos internetező - épp az örökös tiltó fellépése iránt érzett haragjában - készített weboldalt József Attila verseinek. Így a tiltás ellenkező hatást váltott ki: ahogy eltűntek az elektronikus könyvtár oldaláról a versek, úgy kezdett elterjedni az interneten a művek különböző interpretálása. Van olyan - kanadai szerveren működő - weboldal is, ami a MEK oldaláról eltüntetett anyagot tükrözi, de előfordult az is, hogy valaki dacból tette elérhetővé a költő teljes életművét.

Mindemellett költő műveinek szerzői jogi védettsége kevesebb, mint két év múlva lejár, így az örökösnek egyébként sincs sok esélye meggazdagodni a művek után járó jogdíjakból. 2007. december 31-től ugyanis József Attila versei szabadon közölhetővé válnak.