Ingyenes Wi-Fi-t kap egész San Francisco

Vágólapra másolva!
A kaliforniai metropolisz polgármestere szeretné elérni, hogy San Francisco legyen a világ első olyan nagyvárosa, ahol mindenki használhatja az ingyenes drót nélküli internetet.
Vágólapra másolva!

Az ambiciózus terv megvalósításához San Francisco 127 négyzetkilométernyi területét kell majd hotspotokkal lefedni, amire a városvezetés kis- és nonprofit vállalkozásoktól kért árajánlatot. A kaliforniai város önkormányzata egyrészt az üzleti életet szeretné fellendíteni a projekttel, de emellett jótékonysági akciónak is szánják azt.

Ezért nagy figyelmet fordítanak majd arra, hogy a szegényebb lakónegyedekben is megfelelő legyen a hálózat lefedettsége, sőt, a Dell és más PC-gyártók segítségével ingyen számítógépeket is juttatnak majd az ott élő rászorulóknak. Jelenleg csak San Francisco egyik szálloda- és bevásárlónegyedében, a Union Square Gardenen működik egy ingyenes hotspot, amelyet a Google tart fenn.

A városvezetés is kihasználná

Az Egyesült Államokban több nagyváros vezetése is felismerte, hogy a Wi-Fi technológia megfelelő lehetőséget biztosít a drága szélessávú szolgáltatások kiváltására, és a mindenhol elérhető netkapcsolat hatékonyabbá teheti a városi közigazgatás, valamint a hatóságok munkáját is.

San Francisco mellett Philadelphia önkormányzata is szeretné drót nélküli hálózattal lefedni a város egészét, mégpedig 2006 végéig. A tervek megvalósítása azonban váratlan technikai akadályokba is ütközhet, mivel még sehol nem hoztak létre ilyan nagy kiterjedésű, összefüggő Wi-Fi hálózatot sűrűn lakott és sűrűn beépített területen.