Milliárdos kárt okoznak az illegális filmmásolók

Vágólapra másolva!
Az ASVA és az amerikai filmgyártók szövetsége (MPAA) szerint csak tavaly 3,6 milliárd forintos veszteséget okoztak a hazai filmiparnak a filmkalózok.
Vágólapra másolva!

A Motion Pictures Asssotion of America MPAA becslése szerint a filmipart megközelítőleg 3,5 milliárd dollár veszteség érte 2004-ben, ez a szám nem tartalmazza az online fájlmegosztással okozott kárt. A Smith Barney tanulmány szerint ez a szám 2005-ben megközelítőleg 5,4 milliárd dollárra nő majd. Egy átlagos amerikai film előállítása 100 millió dollárba kerül, a filmek 60 százaléka veszteséges, és a befektetések nem térülnek meg.

Az internet és DVD-másolók terjedésével ez a szám évről évre nő. Fontos kiemelni, hogy a filmkalózkodás nem csak az amerikai stúdiókat sújtja. Az alacsonyabb magyarországi filmköltségvetések, az állami támogatási rendszer felépítése miatt a magyar filmkészítők még nagyobb mértékben érintettek az illegális filmletöltések és másolások által.

A magyar filmesek gyártási támogatása ugyanis - a Magyar Mozgókép Közalapítvány szabályzata szerint - a rendező és a producer korábbi filmjének nézőszámától függ : egy néző elvesztése a következő filmnél ötszáz forint veszteséget okozhat (nem beszélve az aktuális mozijegy-bevétel kiesésről) - ha egyáltalán eléri azt a nézőszám-küszöböt, hogy kapjon támogatást.

Közép - Kelet Európában, az Európai Unió új tagországaiban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) az illegális filmpiac helyzete nagyon hasonló. A csatlakozással a szerzői jogok védelmének törvényi rendezése megvalósult, de a kalózkodás társadalmi veszélyességének megítélése elmarad a nyugat-európai országokban tapasztalhatótól. Magyarországon a filmiparnak okozott kár becsült értéke (bár többféle számításról is tudunk), a Motion Picture Assotiation (MPA) számításai szerint hozzávetőlegesen húszmillió dollár, azaz 3,6 milliárd forint. Csehországban a filmes kalózkodás által okozott kár becsült értéke húszmillió dollár, Lengyelországban ez a szám harmincmillió, míg Szlovákiában kétmillió dollár.

legális piac (millió Ft)

feketepiac (millió Ft)

moziforgalmazás

12 000

0

VHS és DVD

18 000

18 000

kábeltelevíziózás

60 000

3 000

PC és konzol-játékok

2 800

2 800

összesen

92 000

23 000

Forrás: ASVA


Az viszont általánosságban elmondható, hogy ezek az adatok sokkal jobbak, mint az illegális DVD-kereskedelem kiinduló helyszíneinek számító Ukrajnában, Romániában és Szerbiában, ahol ez a tevékenység szinte kizárólag a feketepiacon zajlik.