A régi ADSL-eseknek nem jár a kedvezmény

Vágólapra másolva!
A jövőben várhatóan megszűnik a régi ADSL-előfizetőknek a kedvezményes ADSL-előfizetés lehetősége: legalábbis a későbbiekben meghirdetett ADSL-akciókra csak olyanok jelentkezhetnek, akiknek korábban nem volt ADSL a telefonján.
Vágólapra másolva!

Várhatóan októbertől vezetik be az internetszolgáltatók azt a szigorítást, melynek értelmében az akciós díjcsomagokra csak olyan ügyfelektől vesznek fel megrendelést, akiknek a telefonvonalán a jelentkezést megelőző három hónapban nem volt ADSL-előfizetés. Így megszűnik az az elmúlt években meghonosodott gyakorlat, hogy a hűségszerződésüket letöltő ügyfelek egy kedvezőbb, akciós csomag meghirdetésekor lemondják ADSL-előfizetésüket, hogy új előfizetőként vegyék igénybe a kedvezményes csomagokat.

A változás kapcsolódik ahhoz a kedvezőbb feltételhez, amit ezzel egy időben vezet be a T-Com: ha valaki szolgáltatót akar váltani, nem kell lemondania a telefontársaságnál az ADSL-t is. Korábban egy ilyen szolgáltatóváltás komoly hercehurcát jelentett: le kellett mondani az ADSL-előfizetést, majd megvárni, hogy a T-Com fizikailag is leszerelje az eszközöket (ez jellemzően az ADSL-modem elvitelét jelentette). Ez nemritkán hetekbe telt, s csak ezt követően jelentkezhetett az ügyfél új előfizetőként valamelyik akciós csomagra. A felszerelést 30 napos határidővel vállalták a szolgáltatók, így az ADSL le- és felszerelés összesen akár több mint egy hónapig is eltartott.

Gyorsabb szolgáltatóváltás

A jövőben ilyen nem lesz: augusztus 15-től a le- és felszerelés nem rabolja az ügyfelek idejét, a váltás gyakorlatilag csak adminisztratív teendőkkel jár majd. Ám a gyorsabb szolgáltatóváltás ára, hogy várhatóan októbertől a régi előfizetők az akciós csomagokra csak három hónapos ADSL-mentesség után jelentkezhetnek. A hírközlési fogyasztói jogok képviselőjének szándékai szerint a közeljövőben sor kerülhet annak a szerződésnek az aláírására is, amelyben a szolgáltatók vállalják, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a szolgáltatóváltás új módjának lehetősége megjelenik az általános szerződési feltételekben - áll az NHH szóvivőjének közleményében.

A lapunk által megkeresett szolgáltatók közül a Datanet augusztus 22-től, az Interware várhatóan szeptember 15-től vezeti be az új szerződéskötési feltételeket. Az Invitel azonban - mely a T-Com területén szintén viszonteladóként értékesít ADSL-csomagokat - a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult állásfoglalásért, s a szolgáltató tájékoztatása szerint addig nem is szeretnék bevezetni a régi előfizetőket az akciókból kizáró új feltételeket, amíg a GVH-tól megerősítést nem kapnak.

Nem tetszik a szószólónak

Arról egyik szolgáltatónak sem volt információja, hogy korábban meghirdetett akciós ADSL-csomagokra hány olyan ügyfél jelentkezett, akik valóban új belépők voltak a széles sávú internet világába, és hányan voltak, akik lemondták ADSL-hozzáférésüket az akció kedvéért - az egyes szolgáltatóknál ugyanis minden akciós ügyfél újként van számon tartva.

Érdeklődésünkre a T-Com közölte: a szeptember 30-ig érvényes akciókkal kapcsolatban nem lesz változás. Juhász Károly, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője elmondta: a T-Com a régi ADSL-előfizetőket érintő szerződésmódosítással kapcsolatban szintén a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt., mely a Magyar Telekom-csoport tagja.)