Kevesebbet tévéznek a széles sávú netezők

Vágólapra másolva!
Az interneteléréssel rendelkező amerikai felhasználók hetente átlagosan másfél-két órával kevesebbet néznek tévét, mint a világhálós kapcsolattal nem rendelkezők - derül ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

A Forrester Research tanulmányából kiderül, a tévénézési szokásokat az internet-hozzáférés típusa is meghatározza. Míg egy széles sávú kapcsolattal rendelkező átlagos észak-amerikai felhasználó hetente két órával kevesebbet netezik, mint egy nem netező, míg a modemesek átlagosan másfél órávaltöltenek kevesebb időt a tévéképernyő előtt - számolt be a Reuters.

A széles sávú eléréssel rendelkező amerikai és kanadai netezők a Forrester adatai szerint átlagosan 12 órát tévéznek egy héten, szemben a nem netezőkkel, akik 14 órát töltenek ezzel a tevékenységgel hetente. A tanulmány készítői több tipikus felhasználói csoportra osztották fel az amerikai internetezőket, melyek közül a veteránnak számító felhasználók - akik már legalább öt éve neteznek, s noteszgéppel rendelkeznek - még az átlagos internetezőnél is kevesebbet, heti 10,8 órát néznek tévét.

A televíziók nézettségének esése mellett a papírújságok olvasottsága is csökkent az internet elterjedése nyomán, míg a rádiók és a videojátékokat egyáltalán nem befolyásolta a világháló megjelenése - derül ki a tanulmányból. A megkérdezett felhasználók 49 százaléka vélte úgy, hogy a technológia élvezetesebbé teszi az életet, míg a többség (51 százalék) számára közömbösek vagy barátságtalanok a hi-tech eszközök. A Forrester felmérése szerint a tavalyi évben Észak-Amerikában robbant a különböző digitális kütyük piaca, a gyártók az utóbbi hat évben tapasztaltnál többet adtak el ezekből.

Az USA-ban a múlt év végén 31 millió felhasználó rendelkezett gyors letöltést biztosító netkapcsolattal, melyek száma 2010-re várhatóan 71,4 millióra emelkedik majd.