Vágólapra másolva!
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) széleskörű konzultációra bocsátja a tervei szerint az év végére elkészülő elektronikus hírközlési szabályozási stratégia vitaanyagát.
Vágólapra másolva!

A hatóság a 2006-2010-es évekre vonatkozó stratégiával kapcsolatos véleményeket szeptember 15-ig várja. A vitaanyag letölthető a hatóság weboldaláról. Az NHH a beérkező észrevételek figyelembe vételével 2005 végére elkészíti a hírközlési szabályozási stratégiát, amely a piaci szereplők számára a hatósági döntések hátterét átláthatóvá, az általános kereteket és a főbb irányokat pedig kiszámíthatóbbá teszi. A hatóság arra törekszik, hogy az iparági együttgondolkodás és a stratégia alapján megfelelően tudja képviselni a magyar érdekeket a 2006-ban, amikor megkezdődik az európai uniós keretszabályozás felülvizsgálata.

Magyarországon utoljára a kilencvenes évek végén készült hírközlési szabályozási stratégia. Az NHH elődeinek szerepe ekkor alapvetően a jogalkalmazásra, a piacok működésének törvényességi felügyeletére korlátozódott, a jelenlegi EU keretszabályozás, valamint az ennek alapján készült és 2003 végén elfogadott elektronikus hírközlési törvény azonban jelentős változásokat hozott a szabályozási rendszer működési elveiben.

Az EU 2006-ban kezdi meg a jelenlegi keretszabályozás áttekintését és Magyarország számára ez lesz az első alkalom, hogy érdemben részt vállaljon az uniós keretszabályok alakításában. Az NHH-nak, mint a 2002-es keretszabályozás implementálásában élenjáró hatóságnak - 2005 májusában az EU ajánlás szerinti 18 piacra vonatkozó, az EU által jóváhagyott határozatok számát tekintve Magyarország 16 lezárt piaccal a második helyen állt az EU-ban - határozott szándéka, hogy érdemben hozzájáruljon az EU elektronikus hírközlést érintő szabályozási alapdokumentumainak alakításához.

A vitaanyag kapcsán megfogalmazott kérdésekre az NHH e-mailben várja a választ. A válaszokat - ha a résztvevők hozzájárulnak - a hatóság nyilvánosságra hozza, illetve összesítést készít belőlük. A vitaanyag, a kérdések és az útmutató ezen az oldalon érhetők el.