Betiltanák a Kazaa Lite-ot

Vágólapra másolva!
Jogi lépésekkel próbálja visszaszorítani a Kazaa nevű fájlcserélő hálózatot üzemeltető Sharman Networks az ingyenesen letölthető, reklám- és kémprogrammentes Kazaa Lite kliensprogram internetes terjesztését.
Vágólapra másolva!
leftADSL Otthon, ADSL Hobbi, év végéig ingyen.http://www.origo.hu/internet_ajanlat/index.html Rendelje meg az évvégéig!

A Kazaa-t birtokló Sharman Networks jelentős lépéseket tett a fájlcserélő hálózat elérését biztosító Kazaa Lite K++ nevű program visszaszorítása érdekében. Ez az alkalmazás az eredeti Kazaa kliensprogramhoz hasonlóan a népszerű fájlcserélő hálózathoz biztosított hozzáférést, ám attól eltérően sem reklámcsíkokat, sem pedig kémprogramot nem tartalmazott, valamint a felhasználó magánszféráját védő funkciókkal is felvértezték. Ehhez hasonló funkciókat csak a Kazaa Media Desktop 30 dollárba kerülő Plus verziója biztosít a felhasználónak, míg a Kazaa Lite-ot bárki ingyenesen letölthette.

Beszámolók szerint a Sharman Networks a Kazaa Lite K++ program letölthető változatát tartalmazó szerverek internetszolgáltatóival vette fel a kapcsolatot, s az amerikai szerzői jogi törvényre, a Digital Millennium Copyright Actre (DMCA) egyik passzusára hivatkozva a módosított szoftver eltávolítását követelte. A felszólítás hatására a kérdéses alkalmazást azóta el is távolították a főbb letöltőhelyekről, bár a szoftverhez számos forrásból hozzá lehet még jutni. Fájlcserélő hálózatokra specializálódott híroldalak beszámolói szerint hamarosan nem lehet majd a Kazaa-hálózathoz csatlakozni a K++ kliensprogramokkal. A társaság szerint a Kazaa Lite sérti a vállalat szerzői jogait, mivel nem tartalmaz reklámokat, noha a Sharman Networks a kliensprogramokban megjelenő bannerek értékesítéséséből tartja fenn magát. A társaság egyébként jogi lépéseket tervez minden olyan felhasználó ellen, aki saját hálózati kiszolgálóján elérhetővé teszi a módosított kliensprogramot - adta hírül a ZDNet.