Internettolvajt tartóztattak le Floridában

Vágólapra másolva!
Bár hasonló esetek nap mint nap megtörténnek, a floridai rendőrség ezúttal őrizetbe vett egy férfit, aki terepjárójából laptopjával egy idegen lakásban működő vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódott, s használta az internetet. 
Vágólapra másolva!

A rendőrség beszámolója szerint a 41 éves Benjamin Smith még április végén, a floridai St. Petersburgban terepjárójában ülve, noteszgépéről egy helyi lakos házában működő Wi-Fi vezeték nélküli hálózathoz (WLAN) kapcsolódott, hogy elérje az internetet.

Bár az ehhez hasonló esetek nem csak az Egyesült Államokban, de Európában is mindennaposak, a helyi törvények értelmében a számítógépes hálózatba való illetéktelen behatolás bűncselekménynek minősül. Smith pechjére a lakás tulajdonosa kiszúrta a ház előtt álló autóban tevékenykedő férfit, s értesítette a rendőrséget, amely letartóztatta az illegális behatolót. Benjamin Smith júliusban áll majd a bíróság elé. A vezeték nélküli internet az utóbbi néhány évben világszerte egyre nagyobb népszerűségre tett szert: Wi-Fi elérési pontok (hotspotok) a tengerentúlon és nyugat-európai országokban számos lakásban üzemelnek, segítségükkel ugyanis a helyiség bármely pontján hozzáférhet laptopjával az internethez a felhasználó.

Wi-Fi: itthon sem ügyelünk a biztonságra

Ugyanakkor ezek lefedettsége nem áll meg a lakás falainál, sok esetben a szomszédok vagy az utcán tartózkodók is képesek fogni a hotspot jeleit. Bár a vezeték nélküli hálózatokat különböző biztonsági funkciókkal - titkosítás, jelszó alkalmazásával, a hálózati kártya címének szűrésével - általában meg lehet akadályozni, a legtöbb felhasználó nem tudja maga beállítani ezeket otthoni eszközén, így könnyen hackerek vagy egyszerűen csak kíváncsiskodó felhasználók áldozatává válhat.

Az év elején egy hazai it-biztonsági cég, a SaveAs szakértői egy antennával és laptoppal felszerelkezve ültek autóba s járták végig a főváros nagyobb útjait a Budapesten üzemelő vezeték nélküli hálózatok feltérképezése céljából. A közel másfél órás körút során 145 darab WLAN-elérési pontot mértek be - ezek közül 16 darab nyilvános internet-hozzáférést biztosító hotspot volt, melyeket nem vizsgáltak. A megtalált elérési pontok közül 22 esetében tulajdonosaik még a gyári alapbeállításokat sem változtatták meg, 76 darab hotspot esetében pedig egyáltalán nem alkalmaztak semmiféle titkosítást, így ezek a hálózatok rendkívül könnyen feltörhetők lettek volna.