Nem halnak ki a korosodó Windowsok

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint számos céges számítógépen igen korosnak számító Windows-rendszerek futnak. Az XP továbbra sem vezető, s rengeteg még a régebbi Windows 98-ra épülő rendszer.
Vágólapra másolva!

Az AssetMetrix amerikai piackutató társaság adatai szerint a vállalati PC-k közel felén, 48 százalékán továbbra is Windows 2000 található, az XP-s gépek aránya pedig mindössze 38 százalék. Érdekesség, hogy a régebbi, ma már korosnak számító Microsoft operációs rendszerek nem tűntek el a céges gépekről: minden tizedik gépen Windows NT fut, s szórványosan (5 százalék) továbbra is találhatók Windows 95/98-on üzemelő rendszerek.

Az XP négy évvel megjelenése után sem dominálja a vállalati piacot, emellett az AssetMetrix szerint a régebbi rendszerek magas aránya szintén hatással van a következő generációs Windows, a Longhorn premierjére: az operációs rendszer bemutatását a Microsoft többször és egyre későbbi időpontokra módosította, a jelenlegi ütemterv szerint a termék a jövő év végén kerül majd a boltokba.

Az elemzés konklúziója szerint egyébként az újabb szoftverháttére való áttéréseket általában inkább az öregedő, régebbi számítógépek cseréje, mintsem az újabb operációs rendszerek nyújtotta lehetőségek motiválják.