Egyre gyakoribb a céges e-mailek ellenőrzése

Vágólapra másolva!
 Egy tanulmány szerint az Egyesült Államokban egyre több vállalat vezetése ellenőrzi az alkalmazottak levelezésének tartalmát. A cégek egynegyedénél már rúgtak ki kollégát nem kívánatos tartalmú e-mail miatt.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az ezer vagy annál több alkalmazottal bíró vállalatok több mint egyharmada, 36,1 százaléka alkalmaz olyan kollégát, akinek a feladata a dolgozók levelezésének figyelése, elemzése - áll a Proofpoint amerikai e-mailbiztonsági cég friss jelentésében. A 332 nagyvállalati döntéshozó megkérdezésén alapuló vizsgálatból az is kiderül, hogy ezen túlmenően további 26,5 százalék tervezi a céges e-mailpostafiókok folyamatos vagy rendszeres monitorozását, A 20 ezer, vagy annál több dolgozót alkalmazó nagyvállalatok esetében még markánsabb a trend: a fenti mutatók itt 40, illetve 32 százalékig kúsztak fel.


A megkérdezettek szerint a levelezés tartalmi ellenőrzésével a vállalati információk és feljegyzések kiszivárgását kívánják megakadályozni. A Proofpoint számai alapján az elővigyázatosságra valóban szükség van: az elmúlt évben a cégek több mint egyharmadánál keverte magát valamely kolléga bizalmas információk "kifelé" továbbításának gyanújába, s négyből egy társaságnál arra is sor került, hogy ilyen jellegű incidens miatt kellett megválni egy-egy munkatárstól.


Érdekesség, hogy a vonulat a telefonbeszélgetéseket sem kíméli: egy másik felmérés szerint az amerikai cégek több mint fele monitorozza azt, hogy alkalmazottai mennyi időt töltenek a vonalakon és mely számokat hívnak. Összehasonlításképpen, ez a szám 2001-ben mindössze 9 százalék volt.