Újfajta monitor a Toshibától és a Canontól

Vágólapra másolva!
A japán Toshiba és a Canon cégek 180 milliárd jent - azaz mintegy 1,5 milliárd dollár - fordít nagyfelbontású lapképernyős televízió készülékeket gyártó üzem létesítésére.
Vágólapra másolva!

A SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) technológiával készülő laposképernyők a katódsugárcsöves (CRT) monitorokkal megegyező képminőséggel rendelkeznek, s működési elve is hasonló ahhoz. A fényt a foszforbevonatú képernyő felületre becsapódó elektron bocsátja ki. A nagy fényerő és a magas képfelbontás mellett a SED monitorok előnye még a nagyfrekvenciás működés, a magas kontraszt, a nagy színmélység és az alacsony energiafogyasztás.

A mostani beruházás egyike a valaha végrehajtott legnagyobb digitális szórakoztató elektronikai berendezés gyártó üzemfejlesztéseknek Japánban. A két cég fele-fele arányban fedezi a költségeket. Az építési munkálatok az idei év vége felé kezdődnek meg a Toshiba üzemében Taishiban, Hyogo prefektúrában. Kezdetben havi 75 ezer darab 50 colos képátmérőjű monitort gyárt majd az üzem. 2010-re éves termelési kapacitása eléri majd a hárommilliót. A két elektronikai konszern körös vállalatot hozott létre a SED képernyők fejlesztésére, termelésére és értékesítésére tavaly a Canon Hiratsuka-i (Kanagawa prefektúra) üzemében. Az új üzem elkészültéig a SED képernyők gyártását itt végzik majd.

A SED képernyők gyártására létesített közös vállalkozás a Canon első lépése a televízió piac felé. A Toshiba a SED képernyők gyártásától és más televíziós fejlesztésektől az üzletág forgalmának 2010-ig a jelenlegi háromszorosára, 1,5 ezer milliárd jenre emelését várja.