Olcsó laptopok készülhetnek egy új lapkával

Vágólapra másolva!
A tajvani Via cég új, C7 típusjelzésű processzorát kifejezetten olcsó, vékony és könnyű noteszgépekbe szánja. A cég szerint a lapka teljesítményben is versenyképes lesz a rivális Intel és AMD hasonló termékeivel.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
A Via új és a régi laptopchipje

A Via C7-es processzort a gyártó elsőként a jövő héten mutatja majd be a tajvani Computex kiállításon. A társaság tájékoztatása szerint az új lapkát a 800 dollár, azaz durván 160 ezer forintos vagy annál is olcsóbb könnyű és vékony noteszgépekbe szánja. A legfeljebb 2 gigahertzes órajelen működni képes C7 lapka áramfogyasztása a Via szerint alatta marad a hasonló Intel és AMD chipeknek,ugyanakkor teljesítménye nagyjából azonos lesz a riválisokéval. A társaság korábbi noteszgép-lapkái sebesség tekintetében jelentősen alulmaradtak a versenytársak termékeivel szemben, ezért tipikusan csak a legolcsóbb modellekben alkalmazták ezeket.

A PC-processzorok piacán nagyjából 1 százalékos részesedéssel bíró gyártó közlése szerint a lapkában alkalmazott technológiáknak köszönhetően a C7-es működése folyamán negyven százalékkal kevesebb hőt termel, mint a konkurens gyártók mobilprocesszorai. A C7 lapka további extrája, hogy a Windows XP operációs rendszert, s a Service Pack 2 javítócsomagot tartalmazó konfigurációk esetében hardveres védelmet kínál az ún.puffertúlcsordulási hibákra építő online támadásokkal szemben, s titkosítási feladatokat gyorsító funkcióval is ellátták. Az Intel Centrino és az AMD Turion nevű laptopchipjeihez hasonlóan a C7 is képes energiatakarékos módban működni, ha a rendszer nincs teljes terhelésen: a lapka ekkor csökkenti órajelét, így a maximális 20 wattról 3 wattra esik vissza fogyasztása. A Via közlése szerint az első C7 processzorral szerelt noteszgépeket a jövő heti kiállításon mutatják be.