Eddig ötezren regisztráltak e-ügyintézésre

Vágólapra másolva!
A Kormányzati Portál Ügyfélkapuján csütörtökig több mint ötezren regisztrálták magukat elektronikus ügyintézési szolgáltatásokra, egy új törvény pedig a hazai jogi anyag online hozzáférhetőségét szabályozza.
Vágólapra másolva!

A kormány szerdai ülésén elfogadta az elektronikus információszabadságról szóló törvény tervezetét, mely előírja, hogy az állampolgárok az interneten hozzáférjenek a mindenkor hatályos joganyaghoz és az anonimizált bírósági döntésekhez. A témával kapcsolatban a www.informacioszabadsag.hu oldalon olvasható bővebb információ.

Ide kapcsolódik, hogy szeptember 15-ig létrejön az a kormányzati ügyféltájékoztató központ, ahol az állampolgárok telefonon és interneten kérhetnek segítséget hivatalos ügyeik intézéséhez - írja a Magyarország.hu. Az elektronikus ügyintézést Magyarországon az eKormányzat 2005 stratégia, az erre a célra létrehozott Elektronikuskormányzat-központ, az Elektronikus Kormányzati gerinchálózat (EKG) és a Kormányzati Portálon található azonosító és beléptető rendszer, az Ügyfélkapu teszi lehetővé. Az ügyfelek személyesen az okmányirodákban, vagy fokozott biztonságú elektronikus aláírás birtokában az interneten regisztrálhatják magukat. Az Ügyfélkapun csütörtökig összesen 5073-an regisztráltak, s az APEH rendszerével összekapcsolódva 472-en elektronikusan vallották be személyi jövedelemadójukat. Az EKG-hoz 107 budapesti és 530 vidéki intézmény csatlakozott.