Újjáéledt a Netscape böngésző

Vágólapra másolva!
Új verzió jelent meg az egykor szebb napokat látott Netscape böngészőből. A fejlesztőtársaság közlése szerint a 8-as változat számos funkcióját továbbfejlesztették, biztonsági szolgáltatásait javították.
Vágólapra másolva!

A szerdán megjelent 8.0-s kiadás hibridnek tekinthető - jelentette be a szoftvert fejlesztő Netscape, amely az America Online internetszolgaltató óriáscég leányvállalata. A cég hivatalos tájékoztatása szerint a böngésző a nyílt forráskódú Firefox browser alapjaira épül, ám a felhasználó választása szerint képes használni a toronymagasan piacvezető, Windowsokba beépített Internet Explorer szoftvermotorját is.

A Netscape 8 különböző bétaváltozatai február óta voltak elérhetők, s a társaság közlése szerint nyilvános tesztelésében közel egymillió felhasználó vett részt. A tesztfolyamat során elsősorban a böngésző kinézetét és kezelhetőségét érte a legtöbb panasz, de a fejlesztők növelték a szoftver sebességét és stabilitását is. A legújabb Netscape-verzió egyik fő extrája, hogy védelmet biztosít a kémprogramok (spyware), illetve az adathalász-típusú (phising) online csalásokkal szemben, melyek során csalók hamis weboldalak, e-mailek felhasználásával próbálnak a felhasználóktól bizalmas információkat kinyerni. A Netscape 8 ezt úgy akadályozza meg, hogy a fejlesztők oldaláról naponta több alkalommal is lekéri a csalárd webhelyek címeit tartalmazó, folyamatosan frissülő listát.

Ennek alapján a kilencvenes évek elején világelső, mára azonban a böngészőpiac csupán elenyésző részét magáénak tudó szoftver új verziója a Firefoxból ismert, továbbfejlesztett "füles" böngészési lehetőséget kínál, emellett többek közt javítottak a jelszómenedzser funkción is és a biztonsági szolgáltatásokon is. A Netscape 8.0-s verziója ingyenesen letölthető a fejlesztő honlapjáról.