Folytatásos regények mobiltelefonra

Vágólapra másolva!
Japánban egyre nagyobb népszerűségnek örvend a mobiltelefonos irodalom. Számos honlap kínálja mobiltelefonra könyvek százait, klasszikustól bestsellereken át olyan alkotásokig, amelyek kifejezetten az új médium számára íródtak.
Vágólapra másolva!

A handy-irodalomhoz eleinte hozzá kell szokni: a kis méretű képernyő miatt a képernyőn egyszerre mindig csak néhány sort lehet elolvasni. De az egyre jobb kivitelű megjelenítőknek és a gyors lapozást szolgáló ügyes megoldásoknak köszönhetően az olvasás a gyakorlatban könnyebb, mint azt bárki gondolná.

A handy-irodalom újabb és újabb alkotásai sorra megjelennek egy honlapon, így aki akarja, maroktelefonján egész kis könyvárat vihet magával, amelybe bármikor belelapozhat, akár otthon van, akár utazik éppen valahová, s ráadásul elég ehhez egyetlen kéz, a másikat nem kell használni.

Az új médium már Dél-Koreában és Kínában is érdeklődést keltett, Japánban pedig nem egy ember valósággal a mobiltelefon-irodalom rabjává vált, a felhasználók körében különösen a rémtörténetek kelendőek. A Bandai Network tokiói cég már 150 kötetet kínál "Bunko Jomihodai" elnevezésű honlapján. A 2003 óta létező szolgáltatás iránt különösen tavaly nőtt nagymértékben az érdeklődés, és ma már mintegy 50 ezer előfizetője van a mobilos írásoknak.

A Bandai által elvégzett piackutatás kimutatta, hogy a mobilon olvasók fele nő, és sokan közülük odahaza bújják mobil-könyveiket. Némi meglepetést okozott a klasszikusok nagy népszerűsége, de kereslet nyilvánul meg szexuális tanácsadók és más olyan könyvek iránt is, amelyekkel sokan nem szívesen mutatkoznának nyilvánosság előtt. Széles körben elterjedtek az elektronikus szótárak is.