A legkisebbek közül: négy új Pentax kamera

Vágólapra másolva!
A Pentax cég Optio terméksorozatát újabb digitális fényképezőgépekkel bővítette. Az Optio S45, S55, S5Z, SVi típusú kamerák közös jellemzője, hogy kialakításuk igényes, méretük alapján pedig a legkisebb kompakt fényképezők közé tartoznak.
Vágólapra másolva!

Az alumíniumötvözet burkolatú, 3-szoros zoomra képes Pentax optikával felszerelt S45 és S55 típusok csupán érzékelőjük felbontásában különböznek egymástól. Az előbbi fényképező 4, utóbbi 5 megapixeles CCD-vel készül. A két készüléken a 2,5 collos LCD használható a készítendő felvételek beállítására, átnézeti keresőnek az aprócska gépeken, a hatalmas kijelző mellett ugyanis nem jutott már hely. A még egyszerűbb és tudatosabb fényképezést elősegítendő, egy Help gombot is beépítettek a hátsó borításba, melyet megnyomva a fotós hasznos segítséget kap fényképezője működését illetően, anélkül, hogy ehhez a használati utasítást kellene böngésznie. A beépített 11 megabájtos memórián kívül SD/MMC kártyákra menthetőek az elkészült felvételek. A nagyrészt automata üzemmódokkal ellátott S45 és S55 típusokat költséghatékony AA méretű ceruzaelemekkel, illetve akksikkal vagy gyári CR-V3-as lítium-elemekkel lehet működtetni.

Forrás: [origo]

Pentax Optio S55



A mindösszesen 105 gramm súlyú, 3-szoros zoomoptikával bíró, igen gyors működésű S5Z a legkönnyebb induló a most bemutatásra kerülő négyes fogatból. Kis mérete ellenére a hátoldalát egy 2,5 collos folyadékkristályos kijelző teríti be, és szintén egy 5 megapixeles CCD került beépítésre, csakúgy mint a nagyobb méretű típusokba. A kis méretből kifolyólag használható méretű üzemmódválasztó tárcsának nem is jutott hely, ennek a funkcióját egy gomb vette át, melyet a hátoldalra helyeztek el. Ezt megnyomva az LCD-n jelenik meg egy áttetsző palettán és válik böngészhetővé az összes kiválasztható üzemmód. Az S5Z videórögzítési képessége igen meggyőző, 640 x 480 felbontás mellett 30 kép/másodperc felvételi sebességet produkál, amelynek eredményét MPEG4 tömörítéssel rögzíti. Ehhez kapcsolódóan egyszerűbb videoszerkesztési műveletek közvetlenül a fényképezőgépen is elvégezhetők. Egy eddig nem túl elterjedt extra szolgáltatatás is helyet kapott az S5Z-ben: kiválasztható, hogy a felhasználó kívánságára a felvétel széléből kihagyjon egy kis felületet, melyre papírnyomat készítése esetén a fotós például megjegyzéseket írhat.

Forrás: [origo]

Pentax Optio S5z



5-szörös zoom, 5 megapixel: az új Optio SVi típus főbb paraméterei. A korábbiakban az előd SV-ben bemutatkozó, kikapcsoláskor a saját tengelyétől elcsúszó optika került ebbe a modellbe is. Ez a kikapcsolt állapotban kisebb méretet elérhetővé tevő mechanizmus korábban már bizonyított, így ismét alkalmazták a bevált megoldást. Az SVi vezérlése kedvez a haladó fotósok számára, hiszen nem csak tematikus programokkal használható a gép, hanem valódi manuális felvételi üzemmódokkal is. Számos paraméter közvetlenül is állítható, módosítható, így valóban a saját kreatív elképzelések szerint megvalósított felvételek rögzítése is lehetséges.