48 órás programozóverseny az ELTE-n

Vágólapra másolva!
Immár harmadik alkalommal mérhetik össze szakmai tudásukat az IBM nevével fémjelzett 48 órás programozói bajnokságon a magyar egyetemi és főiskolai hallgatók.
Vágólapra másolva!

A Linux 48 című versenyt, amelynek fővédnöke Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter az ELTE Informatikai Karán rendezik meg. A megmérettetés május 6-án, pénteken délután kettőkor veszi kezdetét, a versenyzők vasárnap délutánig programoznak majd egyhuzamban.

A bajnoksággal az IBM a cég a tehetséges informatikus hallgatók "kiszűrését" tűzi ki céljául. A korábbi alkalmakkor a versenynek a Pécsi Tudomány Egyetem Pollack Mihály Főiskolai Kara (2003) és a Veszprémi Egyetem Nagykanizsai Képzési Helye (2004) adott otthont, idén pedig Budapesten rendezik meg.

A diákok két korcsoportban 3 fős csapatok nevezésével indulhatnak, az idei versenyre tizenegy csapat jelentkezett. Az első korcsoportba az elsődiplomás képzésben résztvevő, legfeljebb harmadéves hallgatók tartoznak. A második kategóriába a felsőbb évfolyamok hallgatói, valamint másoddiplomás képzésben részesülő diákok tartoznak (kivételt képeznek a PhD-hallgatók).

A szabályok szerint a diákok nem használhatnak mobiltelefont vagy egyéb kommunikációs eszközt. Az interneten csak az előre bejelentkezett szakértőket és meghatározott weboldalakat lehet majd elérni. A versenyzők nem hagyhatják el a helyszínt, nem használhatnak saját számítógépet. Ugyanakkor a diákok dolgát a megadott fejlesztési környezetre telepíthető szoftverek, dokumentáció könnyíti meg. A 48 órás programozási bajnokság összdíjazása meghaladja a 2 millió forintot. Az első, második és harmadik helyezést elért csapatok értékes tárgyjutalmakat kapnak.

Ám a győztes csapatok esetében nem ez a legértékesebb jutalom, hanem az esetleges karrierlehetőség, hiszen mint a korábbi évek példája tanúsítja, a jó eredmény bizonyítási lehetőséget, esetleg állásajánlatot jelent az informatikus hallgatók részére.