Almásdoboz a monitor mellé

Vágólapra másolva!
Kipróbáltuk az Apple eddigi legolcsóbb számítógépét: a Mac mini mindössze akkora, mint öt cédé egymáson, mégis egy teljes értékű komputert tartalmaz, amely síri csendben végzi dolgát az asztal sarkában.
Vágólapra másolva!

A PC és a Macintosh közötti különbségekről számos anekdota kering: magas áruk miatt eddig az otthoni felhasználók elenyésző hányada próbálhatta csak ki az "almás" gépeket. 2005 elején azonban az Apple stratégiát váltott, s piacra dobott egy minden korábbi számítógépénél olcsóbb modellt, a Mac minit. Az új típussal a gyártó nem titkolt terve, hogy a Macre csábítsa át a PC-sek táborából azokat a felhasználókat, akik megunták a vírusokkal, kémprogramokkal való hadakozást, s eddig csak magas ára miatt mondtak le az Apple gépeiről.

Az Apple Mac minije sok szempontból formabontó. Eleve alig nagyobb öt egymásra helyezett műanyag CD-toknál, ráadásul csinos is: egy ezüstös doboz, tetején egy látványos - talán éppen Hófehérke által megkezdett - almával. Így akár a konyhában is jól mutatna, ha nem lenne rajta egy hosszú vékony nyílás és egy apró LED. Ezt látva már gyanakodni kezd az egyszeri háziasszony, hogy talán nem egy konyhai mérleget lát a monitor mellé helyezve. Ha pedig még egyet fordít is a gép dobozán, minden kétséget kizáróan beigazolódik a gyanú, ez bizony egy számítógép.

Kis dobozban nagy erő

Mégpedig nem is akármilyen! A gép lelkét egy PowerPC G4-es processzor képezi, amely 1,25 vagy éppen 1,46 gigahertzen ketyeg attól függően, hogy a kétfajta Mac miniből éppen melyik változatot van szerencsénk kézbe venni. Macintosh gépek esetén az órajel nem jelenti a teljesítmény abszolút mérőszámát:: az 1,25 gigahertzes G4 processzor ugyanis körülbelül egy 2 gigahertzes Pentium 4 lapka sebességét produkálja, a gyorsabbik változat pedig értelemszerűen még ennél is jobban teljesít.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Mac mini alapváltozataiban 256 megabájt DDR memória található, s mivel a gépben csak egyetlen szabad memóriahely van, méretét legfeljebb 1 gigabájtig lehet bővíteni. A minigép két változata közül az egyik 40, a másik pedig 80 gigabájtos merevlemezzel bír. Érdekesség - vagy inkább furcsaság -, hogy a 80 gigabájtos merevlemez lassabb (4200 fordulat/perc) sebességen dolgozik, mint a 40 gigabájtos (amely 5400 fordulat/perccel üzemel).

A grafikus kártya tekintetében a két típus megegyezik: mindkettőben ATI Radeon 9200-as grafikus teljesít szolgálatot 32 megabájt memóriával. Szintén azonos az alapmodellekkel szállított, CD-írásra és DVD-olvasásra képes optikai meghajtó, amely mindkét esetben tálca nélküli - az a gép oldalán lévő résbe kell becsúsztatni a lemezeket. Felárért cserébe a Mac mini DVD-íróval is rendelhető. A gép hátsó részén találunk még két darab USB 2.0 és egy FireWire portot, illetve egy hálózati és egy modemcsatlakozót, illetve a hangkimenetet és a monitor bemenetét, amely a manapság kapható LCD megjelenítők jelentős részén alkalmazott DVI szabványú. Szerencsére a gyártó mellékel a géphez egy konvertert, így a minihez hagyományos VGA-csatlakozóval szerelt monitorok is csatlakoztathatók.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Mac mini dobozában magán a gépen kívül még egy külső tápegységet is kiemelhetünk, amely az Apple hagyományaihoz hűen természetesen hófehér színben pompázik (s hossza nagyjából megegyezik a miniével). Bár az alapcsomagban a Mac OS X (illetve a régi szoftverek használatát biztosító korábbi, Mac OS 9) operációs rendszer, illetve a multimédiás programokat tartalmazó iLife programcsomag telepítője is megtalálható, a gépet installálás nélkül használatba vehetjük, a Mac OS X ugyanis előre telepítve várja a felhasználót a gépen.

Se monitor, se egér

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Apple célja a Mac minivel elsősorban a jelenlegi PC-felhasználók "áttérítése". Ennek megfelelően sem billentyűzet, sem egér és persze monitor sincs a géphez, mivel elvileg meglévő PC-s eszközeinket is használhatjuk vele. A monitorral valószínűleg nem is lesz gondunk, viszont a Mac minihez csak USB-s egér és billentyűzet csatlakoztatható, míg a PC-k jelentős részét PS2-es perifériákkal szállítják. Számításba kell venni továbbá, hogy nyomtatók, szkennerek, webkamerák közül szintén csak az USB vagy FireWire csatlakozóval szerelt típusokat lehet használni a géppel. (Ugyanakkor ha PC-s egeret és tasztatúrát használunk, a nyomtató használatához egy USB-portokat megosztó, pár ezer forintos USB-hubra is szükség lehet, míg a maces billentyűzetbe építve eleve megtalálható két darab USB-kapu.)

Ha a fent említett kritériumoknak mindenben megfelelünk, akkor a Mac minit nekünk találták ki. Feltéve, hogy nem játékgépet szeretnénk: bár a manapság megjelenő játékszoftverek közül már viszonylag sok elérhető Mac gépekhez is, a mini gyengécske videokártyáját nem éppen a legújabb, ultrarealisztikus látványvilágú háromdimenziós játékok futtatására találták ki.