30 csapat a programozóverseny döntőjén

Vágólapra másolva!
Szombaton 9 órakor kezdetét vette  kezdetét az V. Nemzetközi 24 órás Programozóverseny. A vasárnap reggelig tartó megmérettetésen harminc csapat vesz részt, akiknek az idén különböző mobiltelefonos programokat kell elkészíteniük bárminemű külső segítség nélkül.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen zajló, a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete és a Simonyi Károly Szakkollégium szervezésében, a Fornax Rt. támogatásával életre keltett versenyre februári meghirdetését követően összesen 304 csapat regisztrált a világ 49 országából.

A résztvevők többségükben főiskolai és egyetemi hallgatók, de már végzett programozók is akadnak köztük. A március elején lezajlott internetes előválogatón öt óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy a hat egymástól független, fokozatosan nehezedő programozási feladatot oldjanak meg, a legjobb harminc csapat kapott meghívást szombati döntőre - áll a szervezők közleményében. Magyarországon kívül Lengyelországból, Argentínából, Litvániából, Romániából, Ausztriából, Hollandiából, Ukrajnából, Németországból, és Svédországból érkeztek csapatok a helyszínre.

Hogy a verseny nemzetközisége ne okozzon problémát, a verseny hivatalos nyelvéül az angolt választották, így a 24 órás verseny feladatait a hazai csapatok ist angol nyelven kapták kézhez. A feladatok minden évben egy konkrét téma köré csoportosulnak, idén ez a mobiltelefonok programozása. A verseny május 1-jén, vasárnap reggel 9 órakor fejeződik be. A beadott feladatok értékelése előreláthatóan délután 15 óráig tart majd, ezt követően kerül sor az eredményhirdetésre és a díjkiosztóra. Az érdeklődők a döntő ideje alatt folyamatos szöveges beszámolókon, illetve webes videoközvetítésen keresztül követhetik nyomon az eseményeket a verseny honlapján.