Százezer dollárért eladó az új pápa netcíme

Vágólapra másolva!
Szemfüles internetezők, jó üzletet sejtve, szinte minden lehetséges fórumon lefoglalták már az új pápa nevével kezdődő webes és e-mail címeket, hogy pénzt csináljanak belőle, bár a Vatikán saját domainvégződéssel (.va) és honlappal rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Egy dublini egyetemi diák azonban 80 fontos kikiáltási áron bocsátotta áruba az általa egy ingyenes levelezőszolgáltatásba regisztrált [email protected] címet az eBay internetes aukciós oldalon. Az újságírást tanuló, 27 éves fiatalember elmondta: azt követően regisztráltatta a XVI. Benedek pápa nevét is tartalmazó címet a Hotmailen, hogy tudomást szerzett arról, hogy az új egyházfő ezt a nevet vette fel, s a netes cím értékesítéséből befolyó összeget tandíjának törlesztésére fordítaná. Az ír diáknál sokkal mohóbb az a kanadai férfi, aki 100 ezer dollárt akar kasszírozni a popebenedictxvi.com domainnévért.

A hálón a legolcsóbban a [email protected] e-mail címhez lehet hozzájutni, ezt ugyanir regisztrálója 4 dollár 99 centért bocsátotta aukcióra az eBay-en. Az említetteken kívül a világhálón meg lehet vásárolni a [email protected], a popebenedict-16.com és a papstbenedict.de címeket is. XVI. Benedek pápa megválasztását követően egy német fitneszklub tulajdonosa került be a hírekbe azzal, hogy bejegyeztette a papst-benedict.de - vagyis Benedek-pápa.de domainnevet, azonban a többiekkel ellentétben nem kívánja értékesíteni, jelenleg saját webes naplóját olvashatják rajta a látogatók.

A Szentszék egyébként 1996 óta rendelkezik saját honlappal, mely egy komputerek iránt érdeklődő amerikai ferences nővér, Judith Zoebelein nevéhez fűződik. A vatikáni webhelyet három szerver szolgálja ki, melyek stílszerűen a Gábriel, Rafael és Mihály arkangyalok neveit viselik. A Vatikán honlapján a múlt héten közzétették XVI. Benedek e-mailes elérhetőségeit: az állam informatikusai a világ minden nyelvén külön-külön létrehoztak egy-egy e-mail címet, melyek mindegyike a pápa elektronikus postafiókjába továbbítja a beérkező leveleket.

[origo]-MTI