Jövőre az eladott számítógépek harmada hordozható lesz

Vágólapra másolva!
Jövőre minden harmadik számítógép laptop lesz - állítja az IDC piacelemzője. Kijelentését alátámasztani látszanak a hazai, hordozhat számítógépeket összeszerelő Albacomp eladási adatai is.
Vágólapra másolva!

A magyarországi informatikai piac egyre inkább a mobilitás irányába tolódik - hangzott el egy, az Albacomp által szervezett sajtótájékoztatón. 2004-ben közel 100 ezer noteszgépet értékesítettek hazánkban. A technika fejlődésével megszűnt a helyhez kötöttség, lehetőség nyílt az otthoni, illetve mobil munkavégzésre, így a felhasználók kényelmesebben tudják ellátni feladataikat. Ez a tendencia erősödik a vezeték nélküli hálózatok, hotspotok elterjedésével és a Centrino technológia térhódításával is.

"Az új, nagyobb sávszélességű hálózati szabványok sokasodása nagyobb mobilitást kínál a felhasználóknak" - mondta el Marosvári Gábor, az IDC Magyarországi Kft. senior elemzője. Az IDC kimutatásai szerint - az Albacomp értékesítéséből is követhetően - a magyarországi noteszgép összeszerelők növelni tudták eladásaikat a multinacionális gyártókkal szembeni versenyben. A székesfehérvári vállalat az elmúlt évben közel 7 300 noteszgépet értékesített Magyarországon, így noteszgép eladásait 2003-hoz képest megduplázta.

Az IDC előrejelzése szerint továbbra is kétszámjegyű növekedéssel lehet számolni a noteszgép piacon. "Bár az asztali PC-knek is 6 százalékos átlagos éves növekedést lehet jósolni az elkövetkezendő öt évben, valószínűsíthető, hogy 2006-ra már minden harmadik eladott személyi számítógép hordozható lesz" - tette hozzá Marosvári Gábor.