Megveszi az Adobe a Macromediát

Vágólapra másolva!
Az Adobe Systems - ha a részvényesek is hozzájárulnak - megvásárolja a webes tartalomszerkesztő szoftvereiről ismert Macromedia céget.
Vágólapra másolva!

Részvénycsere keretében 3,4 milliárd dollár (651 milliárd forint) értékben vásárolja meg az Adobe Systems konkurensét, a Macromedia szoftverfejlesztő céget. A tranzakció értelmében a Macromedia részvényesei 0,69 Adobe-részvényt kapnak minden egyes részvényükért. Az egyesülést követően létrejövő vállalatot Bruce Chizen, az Adobe cég elnök-vezérigazgatója vezeti majd, míg Steven Elop, a Macromedia cég feje az új vállalat elnöki tisztjét tölti majd be.

Az Adobe cég főként Acrobat nevű dokumentumkezelő programjáról ismert: a népszerű PDF kiterjesztésű fájlokat az ingyenesen letölthető Adobe Reader alkalmazással lehet megnyitni, bár egyéb fejlesztők szoftverei is kezelik a formátumot. A Macromedia több, elsősorban interneten ismert szoftverrel szerzett nevet magának: a Flash és Shockwave technológia igen ismert és népszerű a weboldalak fejlesztői körében, míg a felhasználók az ezek megjelenítéséhez szükséges lejátszószoftverekkel találkozhatnak mindennapi PC-használatuk során.

Az egyesülés egyik fontos következénye, hogy a két fontos fájlformátum egy cég kezébe kerülésével erősítheti az Adobenak a Microsofttal való versengésben elfoglalt pozícióját. A Microsoft Wordje által használt DOC állományok mellett ugyanis sokan esküsznek - és a platformfüggetlensége miatt nem is indokolatlanul - az Adobe PDF formátumára.