Eljöhet a színes-szagos videojátékok kora

Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy néhány év múlva szagokat, ízeket is érzékelhetünk egy-egy videojáték használata közben: a Sony cég nemrégiben egy ezt lehetővé tevő ultrahangos technológia szabadalmi jogát védette le.
Vágólapra másolva!

A New Scientist magazin beszámolója szerint a Sony egyik kutatója által nemrégiben levédett szabadalom egy olyan eljárást ír le, amely az agy ultrahangokkal történő stimulálását teszi lehetővé. Az egyelőre még csak elviekben létező technológia segítségével elképzelhető, hogy a jövőben olyan videojátékokat fejlesszenek ki, melyek használóiknak a képi és hangos információk mellett többek közt ízeket, szagokat is közvetítenek. Amennyiben a módszer valóban működőképes, a kibertér valósághűbbé tétele mellett látás- vagy halláskárosult emberek számára is lehetővé lehetne tenni vele műtéti beavatkozás nélkül, hogy képeket lássanak, hangokat halljanak.

A Sony szóvivője ugyanakkor a magazinnak elmondta, még nem végeztek kísérleteket az ultrahangos érzet-átvitelhez kapcsolódóan, a bejegyzett szabadalom csupán egy olyan elvi elképzelésen alapul, amelyet egy napon felhasználhatnak majd egy konkrét technológiai megoldáshoz.