Nem értik a netezők az informatikai zsargont

Vágólapra másolva!
Az internetezők nagy része nem ismeri és nem érti a számitógépes zsargont, mely így sokszor félreértések és veszélyek forrása lehet. A felhasználók egyötödének nincs ötlete arról, hogyan védje gépét es információit.
Vágólapra másolva!

Az America Online internetszolgáltató brit leányvállalata (AOL UK) által készített felmérés során otthoni internethasználókat kérdeztek arról, mennyire ismerik a számítástechnikai, különösen az internetes biztonsággal kapcsolatos szakkifejezéseket. A felmérésben részt vevő angol anyanyelvű felhasználók többsége nem ismerte a számítástechnikai sajtóban ma gyakran használatos információbiztonsági kifejezéseket, mint például a phishing (adathalászat), spyware (kémprogramok) és trojan (trójai szoftver).

Az AOL kommentárja szerint a sajtóban (is) bevett terminológia nagy része sokkal inkább megfelel a szakembereknek, mint a felhasználóknak. - Ha az internetezők nincsenek tisztában a potenciális online veszélyforrásokat leíró kifejezésekkel, illetve azok tartalmával, ez összezavarhatja oket, növelve a veszelyek mértékét - teszik hozzá a jelentés készitői. A felmérés egyik figyelemfelkeltő eredménye, miszerint a megkérdezettek 20 százaléka nyilatkozott úgy: fogalma sincs arról, hogyan védje számítógépét és személyes információit az online veszélyektől. Meglepő talán, hogy a felhasználók 16 százaléka még nem hallott a spamről (kéretlen e-mail, levélszemét), ugyanakkor háromnegyedüket zavarja a probléma.