Újabb kalózszervert számolt fel a rendőrség

Vágólapra másolva!
A rendőrség múlt héten újabb csapást mért a fájlcserélő hálózatokra, ezúttal Miskolcon. A rendőrségi akciósorozat során a Miskolci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai lefoglaltak egy szerzői jogsértő tartalmak internetes terjesztésére használt fájlcserélő szervert
Vágólapra másolva!

A szerver (hub), melynek üzemeltetője a működtetés mellett maga is szerzői jogilag védett filmeket és zenei hangfelvételeket tett hozzáférhetővé. A hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége 1,5 és 7,5 terabájt között volt, amely 200-1000 darab DVD lemez összkapacitásának felel meg. A fájlcserélő rendszerben olyan új magyar filmalkotásokat is meg lehetett találni, melyek DVD-n még meg sem jelentek.

A fájlcserélő hubot forgalmasabb időpontokban 155 felhasználó vette igénybe. Az előzetes szakértői vizsgálat megállapította, hogy a számítógépen regisztrált adatok szerint a hub segítségével megosztott jogsértő tartalmak mennyisége - az aktuális forgalomtól függően - 1,5 és 7,5 terabájt között volt, amely 200-1000 darab DVD lemez összkapacitásának felel meg. A letöltésre felkínált illegális tartalom nagysága minimálisan 30 gigabájt volt felhasználónként, de akadt olyan felhasználó is, aki ennek a mennyiségnek több mint a hússzorosát tette közzé alkalmanként.

Feltöltésért letöltés

Mi az a DC++?

A DC++ (a név a direct connect kifejezésből ered) egy fájlcserélő szoftver, használói központi szerverekre (hub-okra) kapcsolódnak, melyeken keresztül
hozzáférhetnek az egymás merevlemezein lévő megosztott tartalmakhoz.

A Magyarországon működő fájlcserélő hubok üzemeltetői által meghatározott ún. hub-szabályzatok általában minimális megosztási mennyiséghez kötik a rendszerhez való csatlakozást, amely minimális adatmennyiség teljesítése rendszerint csak nagy fájlméretű, többnyire jogsértő tartalmak (filmek, zenei hangfelvételek, szoftverek) megosztása révén valósítható meg. A múlt heti miskolci akciók során a rendőrök lefoglalták egy magánszemély DC++ felhasználó számítógépét is, aki szintén jelentős mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osztott meg illegálisan a fájlcserélő rendszeren keresztül.

A számítógépek mellett a rendőrök számos kalóz CD-t és szerzői jogsértő tartalmat hordozó winchestert is lefoglaltak. A rendőrségi eljárás során több felhasználóra vonatkozó adat merült fel, akik a DC++ rendszer további, még működő hubjaihoz csatlakoztak. A miskolci ügyben szerzői és kapcsolódó jogok megsértésének bűncselekménye miatt folyik eljárás az elkövetők ellen.

Nagyobb kár, nagyobb leleplezés

A nemzetközi és a hazai kalózkodás elleni harc szempontjából egyre nagyobb kihívást jelentenek a fájlcserélő rendszerek, melyek lehetővé teszik, hogy akár több ezer felhasználó nagy mennyiségű szerzői jogi védelem alatt álló tartalmat osszon meg egymással. Erre a közelmúlt rendőrségi akciói is rámutattak, mely során pl. legutóbb a Mátrix hub bénult meg. A DC++ egyike a legnagyobb peer-to-peer hálózatoknak, hubjait magyar és külföldi felhasználók egyaránt látogatják. A fájlcserélő rendszereket a felhasználók jelentős része legtöbbször szerzői jogsértésre használja azzal, hogy számítógépeikről szerzői jogvédelem alatt álló műveket tesznek jogosulatlanul letölthetővé a többi felhasználó számára.