Szerzői jogi pert indítanak a Google ellen

Vágólapra másolva!
Egy francia hírügynökség szerint a Google jogosulatlanul használ fel weben begyűjtött anyagokat netes hírkereső szolgáltatásához. Korábban már több hasonló bírálat érte az ismert webes keresot működtető vállalatot.
Vágólapra másolva!

Az AFP francia hírügynökség állítása szerint a leginkább internetes keresőszolgáltatásáról ismert amerikai cég több mint 17 millió dolláros kárt okozott hírkereső szolgáltatásával az ügynökség számára. A Google News nevű szolgáltatás lényege, hogy webes hírforrások anyagainak címét és első néhány mondatát saját felületén rendszerezi, és a forrásra mutató hivatkozással kínálja a felhasználók számára.

A francia társaság azt sérelmezi, hogy a csak előfizetők számára hozzáférhető anyagokat (fotók és rövid bevezetők) a Google illetéktelenül, hozzáférési díj fizetése nélkül használja a hírkeresőn. A CNet informatikai magazin tájékoztatása szerint az AFP korábban hivatalosan felkérte a Google-t az állítólagos szerzőijog-sértés megszüntetésére, a társaság azonban ennek nem tett eleget. A hírügynökség ezután döntött a jogi eszközök használata mellett.

Érdekesség, hogy az elmúlt időben egyre több hasonló bírálat éri a Google-t: egyebek mellett nemrégiben a cég online reklámszolgaltatását vádolták márkanevek illetéktelen használatával, s a Google Toolbar nevű desktop eszköz is váltott ki bizonyos negatív felhangokat.