Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fényvezető szilíciumot fejlesztett ki az Intel

Vágólapra másolva!
Lézerfény továbbítására és felerősítésére alkalmas szilíciumot fejlesztettek ki az Intel kutatói, ezzel legyőzve az adatforgalom felgyorsításának egyik legnagyobb akadályát.
Vágólapra másolva!

A világ vezető chipgyártójának új eljárása jelentősen megkönnyíti az adathálózatok működését, és folytonossá teszi a lapkák közötti információáramlást. A szilícium amúgy egyáltalán nem mellékesen olcsó is, miközben a jelenleg használt lézeres optikai kábelek rendkívül drágák, mert előállításukhoz olyan különleges anyagok szükségesek, mint például a gallium-arzenid.

Az anyag felhasználásának legnagyobb akadálya eddig az volt, hogy a számítógépiparban használt szilícium szerkezetéből következően nem továbbítja, hanem elnyeli a lézerfényt. Az Intel kutatóinak azonban sikerült az anyag fizikai-kémiai szerkezetét olyan módon alakítani, hogy az továbbítsa a fényt.A siker jelentőségét növeli, hogy szakemberek szerint előnyökkel járna, ha az adatokat továbbító eszköz ugyanabból az anyagból készülhetne, mint a jelenleg használatos számítógépek processzorai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről