Canon: újabb tükörreflexes digitális kamera

Vágólapra másolva!
A Canon bejelentette a 2003-ban piacra dobott EOS 300D típusjelű digitális tükörreflexes fényképezőgépe utódját. Az EOS 350D modell számos új funkcióval rendelkezik.
Vágólapra másolva!

Az EOS 350D-re az összes Canon EF típusú objektív illeszthető, valamint a szintén most bejelentett újabb EF-S rendszerű makrooptika is. Bár a fényképezővel a gyártó az amatőr fotósokat célozza meg - akárcsak az EOS 300D-vel, vagy a rivális Nikon a D70-essel - képességei mégis túlmutatnak az előd tulajdonságain, és a konkurenciát felülmúlóan a komolyabb profi kategóriát közelíti. A gépbe az EOS 20D-ből megismert 8 millió pixeles CMOS szenzorhoz hasonló érzékelő került, ennek mérete azonban egy kissé elmarad az APS-C mérettől (22,2 x 14,8 mm), így a RAW és JPEG (EXIF 2.21) formátumú képek legnagyobb felbontása 3456 x 2304 pixel lehet.

Forrás: [origo]
Canon EOS 350D




Forrás: [origo]
Canon EOS 350D


A kamerában az eddig kifelejtett, modern DSLR gépeknél megtalálható funkciók, szolgáltatások nagy része megtalálható, mivel a Canonnak újra meg kellett győznie a vásárlókat, és ehhez kevés lett volna a 300D repertoárja az erős konkurenciával szemben. Immáron szabadon választható a három, eddig témamódhoz kötött autófókusz rendszer: One Shot, AI Servo, AI Focus. Értelemszerűen kézi élességállítás is lehetséges. A fénymérés szintén TTL rendszerű 35 mezős mátrix alapú, a szokásos üzemmódokkal: kiértékelő, középre súlyozott és parciális (9%). Az expozíció korrekció +/- 2 fényérték lehet, mely 0,5 vagy 0,3-es lépésekben állítható. A fehéregyensúly állítására alkalmazható a Kelvin-fokban megadható kézi színhőmérséklet-állítási lehetőség is. A finombeállításokra (24 pontban) lehetőséget biztosító Custom Function menüpont a felhasználók igényei nyomán a 350D-esbe már beépítette.

Az új trendeknek megfelelően a 350D mérete erősen csökkent. Könnyebb és kisebb lett a váz, aminek méretváltozásait az akkumulátor is követte. Az új energiaforrás kapacitása csökkent ugyan, ám a Canon azt ígéri, hogy az EOS 350D egy töltéssel akár 600 darab felvételt is készíthetünk majd. A Canon új cserélhető objektíves, tükörreflexes digitális fényképezője az amerikai piacon ezer dollár körüli áron kerül forgalomba, magyarországi bevezetéséről egyelőre nincs információ.