Szülők és gyerekek együtt tanulhatják a netet

Vágólapra másolva!
Február 8-án, a barátságos internet napján harminc ország kormányai, tartalomszolgáltatói, pedagógusai és szakértői hívják fel a figyelmet az interneten fellelhető, gyermekek számára káros tartalmakra.
Vágólapra másolva!

Forródrót

A MATISZ forródrótot hozott létre, amelyen gyermekek számára ártalmasnak tartott online tartalmakról lehet bejelentéseket tenni. A telefonszám: 487-60-50. A bejelentéseket megvizsgálják és továbbítják az internetszolgáltatónak vagy a rendőrségnek.

Nem a tiltás, hanem a megfelelő nevelés, tájékoztatás, a szülőkkel együtt elkezdett internetezés segíthet a leghatékonyabban abban, hogy a gyermekek elkerüljék a káros vagy veszélyes tartalmakat az interneten - derült ki a második Barátságos internet fórum konferencián kedden. A Safer Internet Dayt másodszor rendezték meg, a tavalyi tizenhat után idén már több mint harminc ország csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy felhívják a figyelmet mindazokra a veszélyekre, amelyek a legfiatalabb internetezőkre leselkednek. A konferencián a tartalomszolgáltatók (Magyar Tartalomipari Szövetség, INFORUM, Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete), az informatikatanárok (Informatika-számítástechnika Tanárok Egyesülete), az ifjúsági holnapok szerkesztői, illetve a kormány képviselői vettek részt - írja a Magyarország.hu.

A szakértők egybehangzóan állítják, hogy a tiltás nem segít a káros tartalmak kiszűrésében, ennél jóval hatékonyabb, ha a gyermekeket bátran és őszintén tájékoztatják a rájuk leselkedő veszélyekről és káros tartalmakról. A diákok leginkább kortársaik véleményére hallgatnak, ők azt tartanák a legjobb módszernek, ha maguk minősíthetnék és ajánlhatnák egymásnak a hasznos weboldalakat.

Közös tanulás

A Safer Internet oldaláról az iskolák és a szülők különböző tájékoztatóanyagokat, gyermekeknek szóló szórólapokat és posztereket tölthetnek le, amelyek emlékeztetik a legkisebbeket a netes veszélyekre, mint például azokra a csalókra, akik csevegőprogramokon másnak adják ki magukat. A konferencian elhangzott: különösen fontos, hogy az első időkben a szülők közösen internetezzenek gyermekükkel, s közben figyelmeztessék őket a káros vagy veszélyes tartalmakra. Ez egyrészt elősegíti a szülő-gyermek közötti bizalmi viszony fenntartását, másfelől közös tanulásra is lehetőséget ad.

Cyber-történeteket várnak a pályázóktól

A barátságos internet nap alkalmából az EU Insafe hálózata pályázatot írt ki 9-12, illetve 12-16 éves gyermekek számára. A pályázóknak egy, a cyber-világban játszódó történetet kell elmesélniük, amelyből világosan kiderül, hogy a pályázók képesek hatékonyan és biztonságosan használni az internetet, a mobiltechnológiákat. A pályamunkákat május végéig kell leadni, a versenyről részletes információkat a www.saferinternet.org oldalon vagy e-mailben az [email protected] címen lehet kérni.