Vágólapra másolva!
Újabb részéhez érkezett a Helyszínelők címen vetített tv-sorozattal foglalkozó PC-s széria. A legújabb részben a Miamiban dolgozó helyszínelők mindennapjaiba tekinthetnek bele a játékosok.
Vágólapra másolva!

Az alapfelállás igen hasonlatos a korábbi két Helyszínelők programban, vagyis a CSI-ben és a CSI: Dark Motivesben felvázolthoz, vagyis most is egy frissen szolgálatba lépett rendőrt alakítunk, aki abban a helyszínelő csapatban teljesít szolgálatot, amelynek a tagjaival a CSI: Miami tv-sorozatban is találkoztunk. Mindjárt a program elején a műsorban David Caruso által megszemélyesített Horatio Caine üdvözöl bennünket, aki mindjárt be is avat az első bűntény részleteibe.

A programban összesen öt esetet vizsgálhatunk ki, melyek mindegyikében a sorozat főszereplőinek valamelyike lesz segítségünkre. A mi feladatunk ezúttal is a bizonyítékok begyűjtése, a szemtanúk kihallgatása, majd az összeszedett bizonyítékok elemzése a rendőrségi laboratóriumban. Akik játszottak az eredeti programmal, vagy a Dark Motives kiegészítővel, hamar eligazodnak majd a játék rejtelmeiben, de az új felhasználók sem fognak órákig vesződni a kezelés elsajátításával.

Már a korábbi CSI játékok esetében is problémát jelentett, hogy túlságosan is könnyen fejthettük meg a rejtélyeket. Ez nem változott a Miamiban sem, különösen akkor, ha a legkönnyebb fokozatot választjuk, vagyis igénybe vesszük valamennyi, a gép által felkínált segítséget. Ezeket egymás után kikapcsolva valamennyire megnehezíthetjük az egyes bűntények felgöngyölítését, de azt ne várjuk, hogy a CSI: Miami előtt majd izgalmas napokat töltünk el.

A játék egyik alapvető problémája, hogy nagyon kevés szabadságot enged a játékosnak, ami azt az érzést kelti, hogy egy előre megírt televíziós epizódon haladunk keresztül, gyakorlatilag nézőként. Ha program fontosnak tartja egy adott bizonyíték megvizsgálását, akkor addig egyetlen lépéssel sem haladhatunk tovább, míg alaposan ki nem elemeztük azt, még akkor sem, ha előre tudjuk a vizsgálat eredményét. Más, a nyomozásunk következő lépését jelentő bizonyítékhoz pedig addig nem juthatunk hozzá, illetve addig nem beszélhetünk egy fontos tanúval, míg végig nem járjuk azt az utat, amit a program ideálisnak tart.

Az egyes bűntények, melyeket felgöngyölítünk ugyan kellően összetettek, de nem igazán kötik le a játékosokat. Aki olvasott Poirot- vagy Holmes-történeteket, az tudhatja, hogy egy vérbeli nyomozó mennyire beleéli magát az esetekbe, melyek valósággal az életévé válnak, amíg meg nem oldja őket. Ez a "feeling" hiányzik a CSI: Miamiból: a játékos sokkal inkább tekinti a helyszínelők csapatát munkahelynek, mint igazi kihívásnak a munkát. Ezt tovább tetézi, hogy Caruso kivételével a szereplőknek hangjukat kölcsönző színészek olyan unottan adják elő mondanivalójukat, hogy csak megerősítik a napi robot érzést.

Az ötödik, utolsó esettel a készítők megpróbálták összefoglalni az előző négy bűntényt. Ez jó ötlet, csak az a probléma, hogy a játékos addig nem is sejtette, hogy különösebb összefüggéseket kell sejtenie az egyes színek között. Ráadásul ez az összefoglalás sem sikeredett valami fényesre: az ember inkább összezavarodik a részletekben, és alig várja, hogy találkozzon a játékot lezáró animációval.

A csapnivaló szinkron ellenére a hangok és a zene a játék legjobban sikerült eleme. Sok hanghatás ugyan nem került a programba, de a megszólaló hangok visszaadják a sorozat hangulatát. A grafika szinte semmit sem változott a Dark Motiveshez képest - talán csak a jobban áttekinthető, világosabb menürendszert említhetjük. A karakterek szájmozgása továbbra sem az igazi, de többi testtájékuk mozgatása legalább megfelel a kívánalmaknak.

Sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy sem a tv-sorozatokból, sem a mozifilmekből készült játékok fejlesztőinek nem célja, hogy tartalmas szórakozást biztosítsanak a felhasználóknak. Ezzel leszűkítik a játékaik érdeklődési körét azokra, kik igazán szerelmesek a feldolgozott műsorba, sorozatba, vagy filmbe, pedig egy kis fantáziával, valamint többletmunkával sokkal többet ki lehetne hozni ezekből az ötletekből.

Rendszerkövetelmény:

ProcesszorP3 700
RAM256 Mbyte RAM
HDD650 MB
VGA16 MB VRAM