Sims 2 - Az egyetemi bulik

Vágólapra másolva!
Hamarosan elkészül a Sims második része első kiegészítője, az University, melyben a felnőttkor küszöbén álló, egyetemista korú simek életének mindennapjait egyengethetjük.
Vágólapra másolva!

Már a Sims 2 megjelenése előtt tanakodtak a program kedvelői, hogy ehhez az alkotáshoz is annyi kiegészítő jelenik majd meg, mint elődjéhez. Többen erre a kérdésre nemmel válaszoltak, mondván a Maxis annyira komplex játékot ígért, hogy feleslegesnek tűnhettek az addonok. Aztán kijött a Sims 2, és bizony azt konstatálhatta mindenki, hogy azért maradtak ki szükségesnek tűnő dolgok a játékból. Ezek közé sorolhatjuk, hogy nem túl sok lehetőséget kaptak a felnőtté válás előtt álló fiatalok, akiket azonban megcéloz az első hivatalos kiegészítő, a márciusra ígért University.

Ha végigfutunk az eredeti játékban található korcsoportokon, a felnőttek halmaza előtt a tinédzsereket találjuk. Ez felveti azt a problémát, hogy az egyetemekre azért nemcsak tinik járnak, de az University erre is kínál egy megoldást. Ez a megoldás nem más, mint egy teljesen új korcsoport, méghozzá a fiatal felnőtt (young adult) bevezetése. Az ebbe a korba lépett ifjak elhagyják a szülői házat, hogy egy kollégiumba, vagy egy társaikkal közösen bérelt apartmanba költözzenek tanulmányaik alatt.

Egy új elemmel bővült a Sims 2-ben található, úgynevezett aspirációs rendszer (aspyration system) is. Az új elem neve lifetime want, és egyáltalán nem könnyű megvalósítani, habár ez az alapjátékba épített aspirációs elemekről sem mondható el. Ha mégis sikerül elérnünk a célt, akkor további életünkben végig teljesen tele lesz az apyration meter, ami meggátolja, hogy a karakter az öregedés hatásaival szembesüljön.

Nézzük, hogy milyen új létesítmények kerülnek be a Sims 2-be az új kiegészítőn keresztül. Először is vizsgáljuk meg a korábban emlegetett kollégiumokat (dormitory), ahová az egyetemisták költözhetnek. Ezek az épületek azért különlegesek, mert az elsők a Sims történetben azon téren, hogy most először lakhat együtt az általunk irányított sim a számítógép vezérelte társakkal. A kollégiumban mindenki rendelkezik saját szobával, de mindegyik rendelkezik egy nagy közös hallal is, ahol ismerkedhetünk társainkka, vagy különféle partikon vehetünk részt.

Ahogy beérünk az egyetemre, választanunk kell valamilyen szakirányt, ami meghatározza, hogy milyen jellegű munkákat vállalhatunk el az egyetem, vagy főiskola elvégzése után. Ha elvégeztük az egyetemet, akkor elképzelhető, hogy máris valamilyen jól jövedelmező munkát találunk magunknak, de ez csak akkor sikerülhet, ha szorgalmasan tanulunk, és jó eredményeket érünk el a vizsgákon. Az a sim, aki csak azért jött el otthonról, hogy a partikon tivornyázzon, vagy a haverokkal járjon kávézókba, vagy diszkóba, könnyen kibukhat, és akkor mehet haza dolga végezetlenül.

Azért az egyetemi élet is pénzbe kerül, és nem várhatjuk, hogy otthonról végtelen mennyiségben érkezzen a támogatás. Hogy finanszírozni tudjuk tanulmányainkat, és egyéb kicsapongásainkat, ahhoz különféle munkákat kell elvállalnunk. Ezek közé tartozik a felszolgálás a kávézóban, aminél sokkal érdekesebb lehet egy itt-ott fellépő zenekar alapítása. Felbukkan egy új, befolyás elnevezésű képesség is, mely magas értéke esetén felbérelhetünk egy eminens, de nem túl pénzes diákot, hogy írja meg a leckénket, és még a professzorokra is hatással lehetünk, hogy kerekítsék már fel a jegyeinket egy kicsit.

Mindezek mellett felbukkannak olyan új tárgyak is amelyek csak színesítik a játékot, mint amilyen az eredeti Sims House Party kiegészítőjében megismert szappanbuborék-fújó eszköz. Ha sikeresek vagyunk az egyetemi életben, beléphetünk az elit diákok misztikus körébe, kellően magas befolyással rávehetjük a magasabb évfolyamra járókat, hogy a belső hálózaton garázdálkodva javítsák át osztályzatainkat, ha pedig lányokkal kerülünk egy szobába, és mi is a gyengébb nemet képviseljük, még párnacsatát is vívhatunk barátnőinkkel. Egy szó mint száz, a Sims 2 első hivatalos kiegészítője rengeteg érdekes lehetőséget kínál, hogy akár még önálló programként is megállja a helyét. Reméljük azon addon sem várat már sokat magára, amiben végre saját 3D-s tárgyakat, vagy tetszőlegese deformált simeket hozhatunk létre.