Minden tizenkettedik orosz internetezik

Vágólapra másolva!
Évet értékelt az orosz informatikai tárca: Leonyid Rejman orosz informatikai és távközlési miniszter sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra az IKT-szektorra vonatkozó 2004-es előzetes adatokat.
Vágólapra másolva!

Az orosz információs és kommunikációs ágazat bevétele a 2004-es esztendőben 770 milliárd rubel volt, a belföldi befektetések értéke elérte a 4,1 milliárd amerikai dollárt, míg a külföldi invesztícióké az 1,1 milliárdot. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 18,5 millióan interneteznek az országban, azaz minden tizenkettedik orosz használja a világhálót. Szintén nem túl kedvezőek a személyi számítógépek penetrációjára vonatkozó adatok: 15 millió PC-t használnak országszerte, tehát 100 emberre mindössze 10,4 számítógép jut. És itt hozzá kell tenni, hogy a szoftverágazat és a szolgáltatások piacának növekedési üteme sokkal nagyobb, mint a hardverpiacé - tudósított az Információs Társadalom es Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Ennél sokkal biztatóbbak a mobiltelefónia 2004-es statisztikái: itt már 48,5 előfizetés jut 100 lakosra, az orosz mobilosok száma eléri a 70 milliót. A növekedés pedig a korábbiakkal ellentétben nem Moszkvához vagy Szentpétervárhoz köthető, a hangsúly átkerült a vidéki településekre. A mobilkapcsolatok száma egyébként 1,8-szor nagyobb, mint a vezetékes előfizetéseké. Ezzel kapcsolatban hangzott el a legkedvezőtlenebb adat is: még mindig 46 ezer olyan település van Oroszországban, ahol nincs kiépítve távközlési hálózat.

ITTK Infinit