Súlyos hiba az Internet Explorerben

Vágólapra másolva!
A Secunia cég közleménye szerint az interneten egy olyan szoftverkódot publikáltak hackerek, amely azt demonstrálja, miként lehet a böngésző egy biztonsági résén keresztül támadást intézni egy adott oldalt felkereső felhasználó gépe ellen.
Vágólapra másolva!

Az it-biztonsággal foglalkozó társaság felhívása szerint a világhálón elérhetővé vált egy olyan szoftverkód, amely az Internet Explorer egy biztonsági hibájának kihasználási lehetőségét demonstrálja. A kód publikálása azért jelent nagy veszélyt a Windowsokban megtalálható böngészőt használó internetezőkre, mivel a Microsoft még nem adta ki a szükséges javítást az alapjául szolgáló hibához.

A biztonsági rés az Internet Explorer 6-os verzióját érinti - még abban az esetben is, ha az adott PC-n Service Pack 2 javítócsomaggal megerősített védelmű Windows XP fut. Kiaknázásával rossz szándékú weboldal-üzemeltetők olyan honlapokat hozhatnak létre, amelyeket felkeresve a látogatók számítógépeire észrevétlenül kártékony szoftverek, például vírusok vagy kémprogramok települhetnek fel. A Secunia szakemberei a hibát orvosló patch megjelenéséig azt javasolják a felhasználóknak, hogy kapcsolják ki az Internet Explorer ActiveX funkcióját, esetleg használják az alternatív böngészők valamelyikét. A Microsoft jelenleg dolgozik a javítás elkészítésén, de a probléma súlyossága miatt annak kidolgozása hosszabb időt vesz igénybe. A szoftveróriás egyébként védekezésként azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy állítsák a legmagasabbra a böngésző internetbiztonsági beállításait.