Kék lézeres meghajtót mutatott be a Philips

Vágólapra másolva!
A holland gyártó hétfőn jelentette be új DVD-íróját, amely három különböző lemezformátumot is támogat. Az új meghajtó már a 25-50 gigabájt kapacitású, kék lézeres technológiát használó Blu-ray lemezeket is képes kezelni.
Vágólapra másolva!

A Philips új optikai meghajtóját a Las Vegasban csütörtökön nyíló CES (Consumer Electronics Show) szakkiállításon fogják elsőként bemutatni, s várhatóan 2005 második felétől lesz kapható kereskedelmi forgalomban. Az OPU81 típusjelzésű DVD-író a 25 és 50 gigabájt adat tárolására alkalmas Blu-ray lemezek mellett a jelenleg elterjedt, piros lézert használó CD-ket és DVD-ket is kezeli majd.

Az egyrétegű Blu-ray lemezeken több mint 2 órányi nagyfelbontású (HDTV) videoanyag rögzíthető, hagyományos tévé-felbontás esetén pedig akár 13 órányi mozgóképet lehet raktározni. Egy rivális formátum, a japán Toshiba és NEC cégek által fejlesztett HD-DVD (High-Definition DVD) kétrétegű példányai csupán 30 gigabájt adat raktározására képesek, a jelenlegi DVD-kkel azonos fizikai lemezstruktúrával rendelkeznek, így az ezeket előállító vállalatok meglévő gyártósoraikat használhatják majd HD-DVD-lemezek előállításához. A következő generációs DVD-formátumok mögött más-más gyártók és filmstúdiók sorakoznak fel. A Blu-ray mellé állt többek közt a Disney, a Sony Pictures, a Twentieth Century Fox, valamint a Dell, a Philips, a Samsung, míg a HD-DVD mellett tette le voksát a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a New Line Cinema és a Warner Brothers.