Miniatűr ékszer a Canontól

Vágólapra másolva!
Rendkívül kis méret, könnyű kezelhetőség, pehelysúly - ezek a legfőbb jellemzői a Canon új IXUS 30-as digitális fényképezőjének. Az akár az ingzsebben is hordozható kamera minden funkcióját próbára tettük.
Vágólapra másolva!

A Canon az IXUS család minden tagjára egyaránt érvényesíti azt a filozófiát, mely szerint a fényképező legyen elegáns, igényes megjelenésű, méreteit tekintve valóban kompakt, és kidolgozása minőséget tükrözzön. Az új Canon Digital IXUS 30 mindezeken felül számtalan meglepetéssel szolgál, amelyek a miniatűr gépet valóban kedvelt kamerává tehetik. A szerkesztőségünkbe érkezett tesztkészülék csomagolását kinyitva kissé bizonytalanul nyúltunk a dobozba, az apró gépet ugyanis nem volt könnyű megtalálni benne. A Canon új fényképezője körülbelül akkora, mint egy cigarettásdoboz, s nem nagyobb az akkumulátorának töltésére szolgáló akkutöltő egységnél. Az IXUS 30-ast 3,2 megapixeles érzékelővel szerelték fel, s SD-memóriakártyákat képes fogadni.

Már az első pillanatban szembetűnik, hogy rendkívüli aprósággal van dolgunk: Bár eddig is igazán ízléses és igényes dizájn jellemezte a gyártó IXUS termékvonalát, de most igazán kitettek magukért a Canon tervezői. Az objektív körül sorakozó gyűrődések olyan hatást keltenek, mintha a frontlemez "víztükrébe" cseppentették volna a lencsék tubusát, és az keltené a körülötte látható hullámokat. Az egyik ilyen hullám tetején található egyébként a mikrofon is. Egy másik díszítőelem is helyet kapott a gépház peremén: a fényesen csillogó fülbe a csomagban található hengeres csuklópántot fűzhetjük bele. Apró hiba, hogy mivel jobb kezünk hüvelykujja a hátlapon támaszkodva biztosítja a gép stabil kézben tartását, könnyedén eltakarhatja a pontosan ezen a részen található hangszóró nyílását, tompítva ezzel annak hangerejét. A csatlakozók és az akkumulátor nyílása műanyagból készült, de ezek minősége megfelelő, ezért használatuk valószínűleg nem okoz problémát hosszabb távon sem.

Forrás: [origo]



A bekapcsológombon és a zoomkaron kívül - melyek a Digital IXUS 30 tetején kaptak helyet - a hátsó oldalon található minden kezelőszerv. Hátul a 2 collos, igen nagy méretű LCD a rendelkezésre álló hely jelentős részét elfoglalja. A fennmaradó felületen viszont a tervezőknek sikerült minden funkciógombot úgy elhelyezniük, hogy könnyedén és biztosan kezelhetők legyenek, s a külső megjelenés összhangját se bontsák meg. Az egyes gombok erősen kidomborodnak, ennek köszönhetően ujjunkkal igen könnyen kitapinthatóak. A módválasztó csúszókapcsoló azonban a háromállású (lejátszás, videó, felvétel) felépítéséből adódóan nem teszi lehetővé, hogy lejátszás módból az exponáló gomb lenyomásával gyorsan átváltsunk felvétel üzemmódba, ahogyan azt a Canon jó néhány típusánál már megszokhattuk. Jól kézre áll továbbá a menürendszerben való navigálást szolgáló - tehát gyakran használt - négyállású billenőtárcsa is, ez ugyanis biztonsággal dönthető a kívánt irányba.

Az IXUS 30 az első fényképezőgép, amely két, a Canon által kifejlesztett, kiemelkedően magas fénytörésű üvegből öntött aszférikus lencsetagot tartalmaz (UA - Ultra-high Refractive Index Glass Moulded (GMo) Aspherical lens). Az új technológiával készített lencséknek köszönhetően a teljes zoomtartomány kihasználása mellett is megfelelően kontrasztos és éles képeket készíthetünk. Az objektív gyújtótávolsága 35-105 mm (35mm-es rendszerben), tehát a gép 3-szoros zoommal rendelkezik. A makró képességein javítandó, lehetőségünk van a digitális makró funkció aktiválására is. Ekkor szoftveres úton nagyított képeket készíthetünk, s különleges képhatások aktiválására is mód nyílik. A megfelelő fókusztávolság beállításáról a 9 pontos AiAF (Artificial Intelligence Auto Focus - mesterséges intelligenciájú automatikus fókusz) gondoskodik, de ez akár ki is kapcsolható, ekkor mindig a kép közepében látható témára élesít az objektív.

Az aprócska fényképező 2 collos, 118 ezer képpontos kijelzővel büszkélkedhet, ami bőven elegendő ahhoz, hogy képeinket könnyedén komponálhassuk és hogy az autófókusz által beállított téma élességét vagy éppen életlenségét ellenőrizzük. A megjelenített kép megfelelően világos, folyamatos és belassulásoktól mentes. Az LCD fölött található a meglehetősen kicsire sikerült átnézeti kereső, amelynek meglétét leginkább akkor értékelhetjük, ha az akkumulátor kimerülőfélben van és szeretnénk még néhány képet készíteni, de az LCD használata mellett erre amúgy nem lenne lehetőség.

Forrás: [origo]



A hátoldali kijelző megjeleníti az elkészített felvételek hisztogramját, és tájékoztat a gép legfontosabb beállításairól is. Ezek közül a fénymérés módja, a felvételi mód, a vaku és a makró üzemmód beállításának megváltozásakor egy pillanatra egy kinagyított ikon jelenik meg a kép közepén, még inkább szemléletessé és láthatóvá téve ezzel, hogy éppen milyen funkció aktív. Érdekes és szórakoztató funkció, hogy a mobiltelefonokon megszokott módon pontos idő kijelzése is aktiválható, ráadásul a gép orientációs szenzorának képességeit kihasználva a fényképező helyzetétől függően az óra mindig a megfelelő irányba fordul. Ha pedig enyhén megrázzuk az IXUS-t, a megjelenített idő hátterének színe is megváltozik.

A fényképező képességeihez mérten éppen megfelelő lenne vakujának teljesítménye (3-4 méter távolságig hatásos), viszont a kisméretű váz miatt a beépített villanó túlságosan közel került az objektívhez, így hiába a vörösszem-effektus kialakulásának csökkentésére beépített erős fényű lámpa (ez szolgál AF segédfényként is), mégis igen gyakori ez a nemkívánatos jelenség.