Virág is teremhet az elhasznált biomobilból

2004.12.01. 15:05

Biológiailag lebontható anyagból készülnek és szerencsés esetben a későbbiekben virággá fejlődhetnek azok a mobiltelefon-burkolatok, amelyeket egy brit kutatóintézet tervezett.

A közép-angliai Warwick egyetemének kutatói által kidolgozott mobiltelefon elő-és hátlapok különleges, környezetbarát polimerből készülnek. A tervezők a lapokhoz erősített miniatűr tartályban egy virágmagot rejtettek el, amely növekedésnek indul, amikor a szemétbe kidobott készülék a földbe kerül, és a magocskát tartalmazó műanyag burkolat elbomlik. Az újdonság feltehetően nagy népszerűségnek örvend majd a környezettudatos felhasználók körében, és vélhetően hasonlóan boldogok lesznek a gyártók is, akik végre úgy érzik, hogy tehetnek valamit a környezet védelméért - jelentette ki Kerry Kirwan, a warwicki egyetem munkatársa.

A telefon prototípusába az egyetem munkatársai egyelőre napraforgómagot tettek, kertészeti szakemberekkel karöltve azonban dolgoznak azon, hogy más növények, például pipacs vagy rózsa magva is kerülhessen a műanyaglapok közé. A brit kutató szerint a környezetbarát mobilok már a jövő évben piacra kerülhetnek, arról azonban, hogy árban mennyire térnek majd el a hagyományos készülékektől, nem tudott választ adni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK