Gondok az XP új javítócsomagjával

2004.08.12. 15:06

Bár egyes felhasználók gond nélkül telepítették, mások kompatibilitási gondokról számoltak be a Windows XP második javítócsomagjának (SP2) installációját követően.

Bár az Service Pack 2 nevű javításcsomagját feltelepítő felhasználók közül sokan minden probléma nélkül használni tudják korábban feltelepített alkalmazásaikat, mások inkompatibilitási gondokról számoltak be a javítás telepítése után. Egyes gyártók szoftvereikhez frissítéseket adnak ki, hogy azok zökkenőmentesen használhatók legyenek a javítás telepítése után is. Számos XP-használó arról panaszkodott különböző internetes fórumokon, hogy egyes nem-Microsoft alkalmazásokat nem tud használni az SP2 telepítését követően. A Microsoft ezért egyelőre azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy tájékozódjanak arról, hogy a PC-jükön lévő alkalmazások kompatibilisek-e az Service Pack 2-vel, s csak ezt követően telepítsék fel azt a számítógépre. A javítás kompatibilitási gondjait jelzi ezek mellett például az is, hogy a Microsoft a héten egy olyan programot tett elérhetővé vállalati rendszergazdák számára, amellyel azok letilthatják, hogy az általuk felügyelt asztali PC-kre a Windows Update-ről feltelepüljön az SP2. Ezzel elejét vehetik annak, hogy a javítócsomagot azelőtt telepítsék fel a gépekre, hogy megbizonyosodtak volna annak stabil működéséről.

Mint ismeretes, a Microsoft a napokban bocsátotta útjára második javításgyűjteményét a Windows XP operációs rendszerhez. A testes, közel 300 megabájt méretű telepítővel rendelkező SP2 számos rést befoltoz az operációs rendszeren, s emellett néhány új biztonsági funkcióval - többek között a Windows Tűzfallal és a Windows Biztonsági Központtal - vértezi fel a rendszert. A felhasználói oldalról már rég várt biztonsági frissítés már a múlt héten elkészült, a szoftveróriás egyelőre csak PC-gyártó partnereinek továbbította azt, nem tette a szokásos módon letölthetővé, félve attól, hogy az érdeklődők tömege leterhelné webkiszolgálóit. 

Ennek nyomán a felhasználók manuálisan nem tudják letölteni PC-jükre a frissítést, bár a Microsoft közlése szerint az operációs rendszerbe épített Windows Update funkción keresztül minden XP-használó hozzájuthat az SP2-höz a hét végéig. Alternatív megoldásként a Downhill Battle nevű, internetes fájlcserélő hálózatokat támogató  non-profit egyesület az SP2Torrent.com címen is elérhetővé tette a Service Pack 2 telepítőjét, melyet a BitTorrent nevű népszerű peer-to-peer alkalmazás segítségével tölthetnek le a felhasználók. A Microsoft egyelőre nem kommentálta a szervezet lépését, ám a cég nemrég kiadott közleménye szerint a webhelyen a vállalati rendszergazdáknak szánt, 270 megabájt méretű hálózati telepítőcsomag érhető el, amelynek letöltésével felesleges küszködnie az otthoni felhasználóknak. Számukra a szoftveróriás nemsokára egy harmadekkora méretű telepítővel rendelkező javítócsomagot tesz elérhetővé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK