10 éves az e-kereskedelem

2004.08.12. 17:13

Az első biztonságos, interneten keresztül zajló kiskereskedelmi tranzakciót 10 évvel ezelőtt hajtották végre. Ennek során egy Sting-albumot vásárolt valaki hitelkártyával a NetMarket nevű online boltban.

1994. augusztus 11-én, azaz szinte napra pontosan 10 évvel ezelőtt egy NetMarket nevű online áruházban hajtották végre az első interneten keresztüli fizetéssel végrehajtott, biztonságos e-kereskedelmi tranzakciót - számol be a CNet online informatikai magazin ázsiai kiadása.

Az amerikai NetMarket.com alapítója, Daniel Kohn visszaemlékezései szerint a tranzakció során egy főiskolai csoporttársa vásárolta meg Sting Ten Summoner's Tales című albumát CD-n. Az album 12,48 dollárba került, amely összeg a kiszállítás költségeivel egészült ki. A megrendelő hitelkártyával fizette ki a számla ellenértékét, s a tranzakció során felhasznált adatokat titkosítva továbbították a világhálón. A jeles eseményről a New York Times is beszámolt, s a társaság vezetője ennek kapcsán több országos rádió- és tévéadó műsorában is szerepelt meghívott vendégként.

A NetMarket elsősége nem tartott sokáig, a számítógép-alkatrészek online értékesítésével foglalkozó, szintén 1994-ben indult Internet Shopping Network az első e-tranzakció végrehajtása után egy hónappal lekörözte a céget az eladások számában. Az e-kereskedelem későbbi globális népszerűvé válását eleinte több tényező is gátolta: kezdetben a Nemzeti Kutatási Alapítvány szabályzata értelmében mindennemű kereskedelmi tevékenység tilos volt az interneten. Emellett az is nehezítette a biztonságos e-kereskedelmi tranzakciók lebonyolítását, hogy az amerikai kormányzat exporttilalmat rendelt el az erős titkosítást tartalmazó szoftverekre, így azokat az Egyesült Államokon kívül nem lehetett használni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK