Napelemről is tölthető a mobil

2004.08.05. 9:47

Az NTT, a japán távközlési óriás cég hordozható napelemes akkumulátortöltőt fejlesztett ki, amellyel mindenütt, ahol süt a nap, fel lehet tölteni a mobiltelefonok akkumulátorát.

Forrás: [origo]A Pocket Energy néven forgalomba hozandó, 30 dekás szerkezet egy összecsukható napelemes lapból, egy energiatároló egységből és egy csatlakozó kábelből áll és már májustól kapható lesz Japánban, 190 dolláros áron.

Ennek akkor lehet nagy jelentősége, ha valaki nem autóval utazik, hanem mondjuk biciklivel kirándul a szabadban, de fontos lehet katasztrófák esetén is. A gyártó Nippon Telegraph and Telephone (NTT) szerint a készülék segítségével bárhol használható a telefon, ha süt a nap. A szerkezet a közvetlen napfénynek kitéve, négy óra alatt négy órai folyamatos beszélgetéshez szükséges energiát tud elraktározni.
   
A Pocket Energy discmanek, hordozható elektronikus játékok, fényképezőgépek és kamerák felöltésére is alkalmas. Az utóbbi két évben felgyorsult világszerte a napelemek gyártása, ami reményt nyújt arra, hogy végre valóban komolyan veszik a tudósok és a mérnökök ennek az energiaforrásnak - nemcsak a távoli jövőbeni, de a jelenlegi - kihasználását is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK