Kevés a PC, sok a mobil hazánkban

2004.08.04. 13:10

Bár hazánkban egyre több háztartásban található számítógép, jelentős lemaradásban vagyunk a fejlettebb nyugat-európai régiókhoz képest. Ugyanakkor Magyarorszűg mobilpenetráció tekintetében az élvonalban van - derül ki egy friss felmérésből.

A GKI Gazdaságkutató Rt. az Európai Unió által támogatott "Regional-IST" program keretében több nyugat-európai kutatóintézettel együttműködve közös kutatásban vett részt 2001 és 2004 között. A felmérés eredményei szerint a részt vevő régiókkal (Baden-Württemberg, Katalónia, Piemont, Portugália) összehasonlítva a magyar háztartások kevesebb a számítógéppel és internetkapcsolattal rendelkeznek, ugyanakkor a rendszeres internetezők itthon is átlagos arányban veszik igénybe a internetes vásárlási lehetőségeket.

A hazai háztartások 34 százalékában található számítógép, míg otthoni internetcsatlakozással csak a családok 14 százaléka rendelkezik. Ezen a téren Magyarország az utóbbi években megfigyelhető növekedés ellenére is jelentős lemaradásban van: a legfejlettebb régióban, Baden-Württembergben ugyanakkor a háztartások 61 százaléka, illetve 47 százaléka használ otthonában számítógépet, illetve internetet.A netkapcsolattal rendelkező magyar háztartások 21 százaléka ADSL-kapcsolaton keresztül kapcsolódik a világhálóra, mellyel a második helyre került a vizsgált régiók rangsorában.

A rendszeres internetezők aránya Magyarországon kevesebb mint 20 százalék, míg a másik három régióban stabilan 30 százalékon áll a legalább hetente internetezők súlya. A mobiltelefon-penetráció az összes vizsgált régióban magas szintet ért el, a piac a telítettséghez közeli, ebben a tekintetben Magyarország is az élvonalba tartozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK