Ingyenes program a tárcsázós csalás ellen

2004.08.02. 10:24

A Vedekezz.hu portálról ingyenesen letölthető egy magyar fejlesztésű program, amellyel megakadályozható, hogy netezés közben a PC-re települő programok titokban emelt díjas számokat tárcsázzanak gépünkről.

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (Netért) által működtetett Vedekezz.hu oldalon az internetezés közben felléphető veszélyekre hívják fel a figyelmet. Az oldalról péntek óta letölthető a Dial Control Personal nevű program otthoni felhasználók számára ingyenesen letölthető 1.0-s változata. Az alkalmazás segítségével a felhasználók beállíthatják, hogy a gépükre csatlakozó modemen csakis a hazai internetszolgáltatásokhoz használatos, 06 51-es körzetszámú telefonszámokat lehessen tárcsázni.

Mint ismeretes, az utóbbi évben világszerte egyre nagyobb bosszúságot s gyakran borsos, akár több százezer forintra rúgó telefonszámlát okoznak az ún. tárcsázóprogramok (dialer). Ezek a szoftverek általában webböngészés közben észrevétlenül vagy a felhasználó jóhiszeműségét kihasználva települnek fel a PC-re, s a háttérben megbújva rendszerint távoli országokban működő, emelt díjas számokat tárcsáznak fel a felhasználó tudta nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK