Modern kori gladiátorok

2004.07.28. 13:38

Vibráló fényű monitorok, fegyverropogás, gigantikus kávéadagok: mára életformává nőtte ki magát a számítógépes játék. Hétvégén Szolnokon a hazai és külföldi legjobbak mérik össze erejüket; pillantson be a nem mindennapi küzdelembe a helyszínen vagy az interneten keresztül! 

Multiplayer: a mára igen elterjedt számítógépes játékforma segítségével a gép előtt ülő játékosok a hálózatra kötve - legyen szó akár egy szobában összekötött néhány, akár az interneten keresztül kommunikáló több száz gépről - egymással mérhetik össze tudásukat. Ma már a legtöbb játékszoftverben megtalálható a multiplayer (többjátékos) üzemmód, ezek között a népszerű CS, azaz a Counter Strike akciójáték a legelterjedtebb.


Cybersport Szolnokon

A legelszántabbak versenyszerűen is űzik a játékot, az úgynevezett cybersport megmérettetéseken általában néhány napos, egy hétvégés rendezvények keretei közé szorítják az összecsapásokat. A soron következő hazai versenyt július utolsó hétvégéjén rendezik meg Szolnokon: a szervező Gody Professional Series (GPS) csapat július 30. és augusztus 1. között a tiszaligeti sportcsarnokban várja az érdeklődőket a számítások szerint Magyarországon az eddigi legnagyobb szabású számítógépes játékpartyra. Több száz résztvevő - 64, ötfős csapat jelezte indulását - 400 számítógépen méri össze tudását a Counter Strike virtuális világában.

Előrehatolás a CS egy pályáján

A verseny összdíjazása 500 ezer forint, emellett számos egyéb (tárgy-) nyereménnyel gazdagodhatnak a legjobbak. A csoportmérkőzések után az egyenesági kieséses szakasz és a döntő meccs vasárnap kerül megrendezésre, ahol a nézők a lelátókról óriáskivetítőkön követhetik figyelemmel a mérkőzések eseményeit. A három nap folyamán a verseny mellett számos egyéb program várja azokat, akik ellátogatnak a helyszínre: az érdeklődők interjúkat és filmvetítéseket tekinthetnek meg, szombat este pedig sörsátoros CSörözésen vehetnek részt, illetve találkozhatnak a magyar CS közösség színe-javával. A távol maradók pedig az Axelero Internet támogatásával teljes online és offline közvetítésen követhetik nyomon az eseményeket.

A szervezők a saját fejlesztésű, úgynevezett VLAN cycling technológiával akadályozzák meg, hogy a verseny hálózatára kapcsolt számítógépekről vírusok jussanak a hálózat többi gépére, illetve a felhasználók illegális tevékenységeket és támadásokat intézzenek a többi gép és szerver ellen. A versenyen használt hálózati eszközöket és szervereket a User's Team szállítja.

Az eseményt rendező Gody Professional Series csapat reményei szerint az idei versenyt követően a nemzetközi porondra is kiléphet a társaság. Erre jó alapot adhat, hogy több országból - például Görögországból és Ausztriából - sok érdeklődő klán jelezte részvételi szándékát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK