Nincs több ingyenes fájlcsere az iMesh-en

Véget vet az ingyenes zenének az iMesh internetes zeneletöltő szolgáltató: a cég egy tavaly indított per nyomán megegyezett a nagy amerikai zenekiadókkal arról, hogy megszünteti a törvénysértőnek minősülő tevékenységét, és 4,1 millió dollárt fizet a kiadóknak.

Az amerikai hanglemezipari cégek szövetsége (RIAA) közleményben jelentette be szerdán, hogy az iMesh a jövőben olyan tevékenységet folytat majd, amely tiszteletben tartja az amerikai szerzői jogi törvényhozást. Maga az iMesh - amelyet 1999-ben alapított egy izraeli informatikus - arról tájékoztatott, hogy továbbra is lehetővé fogja tenni a zenei felvételek kölcsönös letöltését a peer to peer (P2P) megoldással összekapcsolt számítógépeken, de az év végétől erre egy - közelebbről meg nem határozott - "ultramodern új technikát" fog alkalmazni, együttműködve a szórakoztatóiparral. Ez lényegében a fizetős rendszerre való áttérést jelenti.
   
A RIAA szeptemberben indított kampányt az Egyesült Államokban tevékenykedő kalózszolgáltatások ellen, amelyek miatt a kiadók óriási szerzői jogdíjaktól esnek el. A kiadói szövetség üdvözölte az iMesh "építő megközelítését", amely, mint a közleményében olvasható, "egészen más, mint azoké a cégeké, amelyek a fogyasztókra játsszák át saját felelősségüket, és arra biztatják az amerikai gyerekeket, hogy akaratuk ellenére is megsértsék a törvényt".

KAPCSOLÓDÓ CIKK