Műholdas navigáció a zsebgépben

A szerkesztőségünkhöz eljutott Mióhoz az Aeromap V2-es verzióját mellékelték, amely a főváros, illetve a megyeszékhelyek utcaszintű térképét tartalmazza. Mivel az alkalmazást CD-n árulják, a telepítéshez mindenképp szükség van egy PC-re is. A GPS bekapcsolása nélkül az Aeromapen a hagyományos térképekhez hasonlóan utcákra, terekre kereshetünk rá nevük begépelésével, s a program rögtön a keresett helyszínt pozicionálja a képernyő közepére.

Forrás: [origo]Az alkalmazás automatikus útvonaltervezésre is alkalmas, így képes elvezetni használóját az előzetesen beállított célpontig - igaz házszámot már nincs lehetőség megadni, ami például a több kilométeres körutak esetében okozhat nehézséget. A jelenleg elérhető verzióban utcától utcáig történő navigációt csak a főváros, illetve a megyeszékhelyek térképén belül lehet legeneráltatni, város-város közötti teljes útvonalat nem (város és város közötti útvonal-navigáció természetesen kivitelezhető). Ugyanakkor pozitívum, hogy az útvonaltervező figyelembe veszi a KRESZ szabályait, így például az egyirányú utcákat is belekalkulálja az útvonalba. Természetesen a kész útirányhoz nem kell mindenáron ragaszkodni: amennyiben saját döntésünk szerint letérnénk a gép által kijelölt útról, a szoftver mindig újabb és újabb útvonalakat generál le. Kissé nehezíti ugyanakkor a használatot, hogy nem elég megadni a szoftvernek a célállomást, a kiindulási pontot is meg kell határozni - noha ez tipikusan az a hely szokott lenni, ahol éppen tartózkodunk.

Remek lehetőség ugyanakkor, hogy a térképet perspektív nézetbe is átválthatjuk, amely "ál-háromdimenziós" megjelenítést tesz lehetővé, ekkor úgy láthatjuk a térképet, mintha egy repülőgépről tekintenénk le egy virtuális városra. Menet közben az Aeromap a "3D" térképet képes haladási irányunknak megfelelően elforgatni, ami jelentősen megkönnyíti a navigálást például vezetés közben: a tenyérgép képernyőjén előre láthatjuk a hamarosan felbukkanó kereszteződéseket, utcákat. Szintén az autóban használható jól a hangos navigáció opció: ezt bekapcsolva egy digitalizált női hang mindig bemondja, hogy mikor (például 500 méterrel továbbhaladva) merre kell fordulnunk, így nem is kell rápillantani az eszköz képernyőjére a tájékozódáshoz.  Az alkalmazás rendelkezik egy bővíthető érdekeshely-adatbázissal, amely például hotelek, benzinkutak elhelyezkedését tartalmazza, de a listára saját kedvenc helyeink - például rokonok vagy barátok lakásának - pozícióját is elmenthetjük, így ezek is megjelennek a térképen.

Forrás: [origo]
A hagyományos...

Forrás: [origo]
...és a "3D" nézet.A Mitac Mio 168-ast a mellékelt kiegészítőkkel igen egyszerűen rögzíthetjük az
autóban. Elsőként érdemes a tapadókorongos tartót rögzíteni a szélvédőre, majd ennek végére kell az eszközt ráhúzni a mellékelt bőrtokba helyezve. A gyártó szivargyújtó-töltőt is mellékel a kütyühöz, ezt érdemes csatlakoztatni is az eszközhöz, így menet közben fel is tölthetjük azt. Tapasztalataink szerint az autó belsejében az eszköz saját GPS-antennája nem elégséges a működéshez, ezért érdemes a mágnessel ideiglenesen a karosszériához rögzíthető külső egységet is csatlakoztatni hozzá. Jó lehetőség, hogy a szoftvert ún. éjszakai módban is használhatjuk, ekkor a PDA sötétben zavaró erős fényét ellensúlyozandó, a térkép inverz sötét színűre változik.

Összegzés

Mindent egybevetve elégedettek voltunk a  Mitac Mio Digiwalker 168-as PDA-val, amely különösképpen ár-érték arányát tekintve emelkedik ki a hasonló árú kézi számítógépek közül. Az integrált GPS-t leszámítva főbb paraméterei funkciói gyakorlatilag megegyeznek egy átlagos, Pocket PC operációs rendszert futtató PDA-éval, bár hiányoltuk a Mióból a Bluetooth vezeték nélküli adatátvitel támogatását, melynek hiányában kizárólag adatkábelen keresztül csatlakoztathatjuk a PC-hez, más eszközhöz pedig legfeljebb infravörös porton keresztül.

Szerencsésebbnek találtuk volna, ha az eszközt cserélhető akkumulátorral szerelik fel, bár a Mióba integrált lítium-ion akkumulátorral is egész sokáig nyúzhatjuk a zsebgépet. Mindenképp elismerést érdemel az eszközhöz mellékelt kiegészítők köre: az alapcsomagban az adatkábelen és a töltőn kívül autós tartó, szivargyújtó-töltőt és külső GPS-egység is megtalálható. A 120 ezer forint körüli összegért megvásárolható Mio 168-ast elsősorban olyan felhasználók figyelmébe ajánljuk, akik csak hobbiszinten érdeklődnek a műholdas navigáció iránt, külön GPS-eszköz megvételére nem tartank igényt, a térképszoftverrel együtt kínált új Mitac PDA-val ugyanis két legyet üthetnek egy csapásra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő