Műholdas navigáció a zsebgépben

A tajvani Mitac új kézi számítógépét műholdas navigációs képességgel is felvértezték, így a telefonszámok és naptári bejegyzések tárolása mellett tájékozódni is segít tulajdonosának. Valamennyi funkciót próbára tettük.

Forrás: [origo]A tajvani Mitac cég Mio Digiwalker 168-as kézi számítógépe abszolút unikumnak számít a hazai PDA-palettán. A 2004-ben piacra dobott típus fő érdekessége, hogy egy beépített globális helymeghatározó (GPS; Global Positioning System) modullal rendelkezik, így műholdas navigációra használható akár gyalog, akár az autóban ülve.

A Mitac Mio 168-as első ránézésre egy szokványos PDA-nak tűnik, hagyományos testvéreitől mindössze a hátoldalon lévő GPS-vevőegység különbözteti meg, melyet a navigációs funkciók használatakor kell felhajtani. Ez utóbbit kivéve a palmtop felépítése a más kézi gépeknél megszokott sémát követi: jobb felső sarkában találhatjuk a használathoz szükséges érintőceruzát, mellette egy SD-memóriakártya-csatlakozót és egy infravörös-portot. Az érintőképernyő alatt helyezkedik el egy apró hangszóró, egy mikrofon, illetve egy a navigációs- és programgombok. A bekapcsolást az egyik baloli gombbal tehetjük meg, s ugyanezen oldalon kapott helyet egy reset gomb, egy felvétel billentyű, illetve egy fülhallgató-csatlakozó. A Mitac PDA borítása műanyagból készült, így tömege csupán 150 gram - ugyanakkor kevésbé strapabíró, ezért érdemes vigyázni rá.

A Mio 168-asban memóriája 32 megabájt RAM-ból, és 64 megabájt ROM-ból tevődik össze, s belsejében egy 300 megahertzes órajelen működő Intel Xscale lapka működik, amely 2-3 évvel ezelőtt még kuriózumnak számított, manapság azonban már átlagosnak tekinthető.  Hasonlókat lehet elmondani az eszköz 3,5 collos átlójú, 240x320 képpont felbontású, 65 ezer szín megjelenítésére alkalmas TFT kijelzőjéről, amely képminőségét tekintve szintén megállja a helyét. A tenyérgép dobozában a tulajdonos egy sor kiegészítőt is talál a Mióhoz: egy hálózati adaptert, egy USB-kábelt, egy autós szivargyújtó-töltőt, továbbá egy szélvédőre "cuppantható" tapadókorongos tartót, továbbá egy külső, mágneses GPS-antennát, ami az autóban történő használathoz nélkülözhetetlen.

Forrás: [origo]Az eszköz bekapcsolását követően a Microsoft Pocket PC 2003 operációs rendszer szokásos felülete fogad, s minden funkció azonos az ugyanezen platformot használó más eszközökével - például a HP iPaq-okéval. Az egyes alkalmazásokat - például a webböngészőt, a naptárat, a kontaktlistát, vagy a szövegszerkesztőt - az érintőpálcával a bal felső sarokban elérhető Start gombra kattintva nyithatjuk meg, de a nyitóképernyőre is elhelyezhetünk ikonokat a gyorsabb és egyszerűbb elérhetőség érdekében. A Mióval kedvenc MP3-ainkat is magunkkal vihetjük az eszközbe illeszthető SD-kártyán, ugyanakkor csupán a Pocket PC alaprendszer birtokában az integrált GPS-t gyakorlatilag semmire sem tudjuk használni. Ehhez ugyanis valamilyen navigációs szoftverre van szükség: a hazai forgalmazó például a hazai fejlesztésű, Pocket PC-s PDA-kon használható Aeromap V2 térképszoftvert mellékeli, de más hasonló, magyar nyelvű alkalmazásokat is meg lehet vásárolni a zsebgépekhez 20-60 ezer forint körüli áron.

Előző
  • 1
  • 2
Következő