N-Gage: a Nokia újra támad

Második kiadását éli az N-Gage, mely egyben telefon és kézi játékgép. Kipróbáltuk a Nokia új, határmezsgyén mozgó készülékét, mellyel két telefonhívás között gyorsan lezavarhatunk egy meccset a FIFA 2004 három dimenzióban mozgó játékosaival.

A mobiltelefonjairól ismert Nokia legutóbb tavaly ősszel törte meg a társaság körüli állóvizet: ekkor dobta ugyanis piacra  N-Gage névre keresztelt eszközét, amelyben egy  hordozható videojátékot ötvözött egy mobiltelefonnal. Noha a leginkább egy Game Boyra hajazó kütyü látványos, háromdimenziós játékok futtatására is képes, magas ára, valamint néhány bosszantó hibája miatt a gyártó a tervezettnél jóval kevesebbet értékesített belőle.

Forrás: [origo]A gyenge eladások nyomán a Nokia idén tavasszal bejelentette, hogy nyáron piacra dobja a játékgép-mobiltelefon hibrid kissé átdolgozott, s olcsóbb változatát, amely N-Gage QD néven lesz kapható. A QD változat alapvető paraméterei megegyeznek az elődével: ugyanazok a játékszoftverek futnak rajta, kijelzője is azonos (176x208 pixeles felbontás,  4096 szín),  továbbá mindkettő támogatja a Bluetooth vezeték nélküli, illetve a GPRS mobil adatátvitelt. Ugyanakkor az olcsóbbik új modell nem három, csupán kétsávos mobiltelefont tartalmaz, s kimaradt belőle az integrált FM-rádió és az MP3-lejátszási funkció is, de a játékhoz azért mellékel a gyártó egy sztereó headsetet a termékhez. Az N-Gage QD kompaktabb méretekkel rendelkezik elődjénél (bővebb szabású nadrágba akár zsebre is vágható), masszívabb külsővel bír, s a játékokat tartalmazó memóriakártyák behelyezéséhez sem kell darabokra szedni - ami az előd modell egyik legidegesítőbb sajátossága volt. Említésre méltó különbség még, hogy az új változatba egy fokkal nagyobb teljesítményű akkumulátor került, így az eszköz a korábbinál hosszabb beszélgetési- és játékidőt tud biztosítani tulajdonosának. A QD még a játékok használata, s átlagos mértékű telefonbeszélgetés mellett is képes néhány napig működni egy töltéssel, bár a Bluetoothon keresztüli játék viszont jobban

Az új N-Gage-ben egy másik lényeges dolgot is megváltoztattak a mérnökök: míg az előd esetében a mobiltelefon hangszóróját és mikrofonját az eszköz élén helyezték el, addig a QD-ben ezek a kijelző és a billentyűk mellé kerültek. E révén beszélgetéskor nem elefántfülszerűen, hanem a hagyományos módok kell arcunkhoz tartani a készüléket - bár voltak, akik kifejezetten ezt kedvelték az N-Gage-ben.

Forrás: [origo]Azonos alapok

A N-Gage QD elődjéhez hasonlóan Symbian operációs rendszert, s a Nokia által kifejlesztett Series 60 nevű, a felhasználó által testre szabható grafikus felületet használja - ugyanez a szoftver található a gyártó okostelefonjain is. Ettől függetlenül a mobil használata az átrendezett billentyűkiosztásnak köszönhetően könnyebbé vált. Baloldalt találjuk a játékok, illetve a menürendszer pontjai közötti mozgást biztosító kontrollert, emellett pedig a menübe való belépést szolgáló, illetve egy pipa-szimbólumos gomb található, ez utóbbival az egyes menüpontokba léphetünk be. A bekapcsolás az elődhöz hasonlóan a jobboldalt elhelyezett gumibillentyűvel történhet. A jobboldalt csaknem teljes egészében a számbillentyűk foglalják el, ezek közül az átlátszó külsejű 5-ös és a 7-es tűzgombként szolgál játékok használatakor.

Forrás: [origo]A képernyő két oldalán két menügomb, illetve a hívásfogadó/megszakító billentyűk kaptak helyet - ez utóbbiak az elődben még felül voltak -, sajnos ezek mérete egy kissé aprócska lett. A játékszoftvert tartalmazó MMC memóriakártyát a készülék alján található, gumiból készült takaróval védett foglalatba lehet becsúsztatni, ami jóval praktikusabb az első N-Gage-nél, ahol ehhez a művelethez még a hátlapot és az akkumulátort is el kellett távolítani. A QD tetején található még két csatlakozó: az egyikbe a mellékelt fülhallgatót dughatjuk be, a másikba pedig az akkumulátor töltőjét. Az eredeti N-Gage-től eltérően a QD-hez nem köthetünk adatkábelt, ennek pótlására viszont rendelkezésre áll az egymástól legfeljebb 10 méterre lévő eszközök vezeték nélküli összekötésére szolgáló Bluetooth technológia. A készülék telefon-funkciói gyakorlatilag megegyeznek a Nokia többi Series 60 mobiljáéval, legfeljebb az eltérő billentyű-kiosztás okozhat eleinte némi kellemetlenséget az SMS-ek begépelésekor.

Előző
  • 1
  • 2
Következő