Új variánsokban támad a Bagle féreg

Az elmúlt hétvégén öt új változatban is felütötte fejét az interneten a Bagle nevű féregvírus. A károkozók trójai programot telepítenek a fertőzött PC-kre.

Az elmúlt hétvégén öt új variáns is felütötte fejét a világhálón elsőként január végén megjelent Bagle és Beagle néven ismert számítógépes féregből. A víruskereső szoftvereiről ismert F-Secure cég szakértői által működtetett webnaplóban olvasható információk szerint A Bagle C variánsa szombaton kora reggel bukkant fel,  elődeihez hasonlóan e-mailben terjed, ezúttal Excel-táblázatnak álcázva. A féreg megkísérli deaktivizálni az áldozat gépen lévő biztonsági szoftvereket, továbbá hátsó ajtót nyit a fertőzött PC-n, melyen keresztül illetéktelenek távirányíthatják azt az interneten keresztül.

Körülbelül fél nappal a Bagle.C megjelenését követően kezdett terjedésbe a károkozó D variánsa, amelynek kódja csupán néhány kisebb dologban tér el az előd változatétól. Szintén szombaton bukkant fel a Bagle.E, vasárnap pedig a vírus F variánsa. Ezek a változatok a korábbiaktól eltérő szövegű e-mail üzenetekben terjednek, s a kártékony töltetüket hordozó fájlt is másfajta eljárással tömörítették, s március közepéig aktívak. Mind az öt új Bagle-variáns csak akkor fertőz, ha a károkozókat tartalmazó csatolt állományt a felhasználók manuálisan megnyitják. Bár szakértők szerint  délelőtt a hétvégén megjelent új vírusvariánsok egyike sem terjedt intenzíven, hétfő délutánra csaknem az összes IT-biztonsági cég magasabb veszélyességi kategóriába sorolta át az új Bagle-variánsokat, mivel előfordulási gyakoriságuk megnőtt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK