Kína az online pornó ellen lép fel

Vágólapra másolva!
Internetes keresőprogramokban tiltanak le több tízezer kifejezést Kínába a károsnak ítélt online tartalmak ellen küzdelem jegyében. Az Egyesült Államok után az ázsiai országban található a legtöbb internetező.
Vágólapra másolva!

Kínában több mint 40 ezer, pornográf tartalmakra utaló keresési kifejezést tiltottak le a Baidu és a 3721 keresőszolgáltatásokban - tudósított a Reuters. A Baidu képviselője szerint ezáltal mintegy 500 ezer hasonló jellegű weboldal elérését sikerül korlátozni a kínai netezők elöl. Az országban a közelmúltban több lépés is történt a károsnak mondott internetes tartalmak "eltüntetése" érdekében: a júliusban indított akció első tíz napjában például 700 kínai honlapot zárattak be a hatóságok. Szintén júliusban érkezett híradás arról, hogy egy új jogszabály elfogadásával a kínai kormány az internet után a mobiltelefonos üzenetekre is kiterjeszti cenzúrát, a hatóságok így speciális monitorozó rendszerrel szűrhetik SMS-eket.

A legutóbbi becslések szerint Kínában 87 millióan férnek hozzá valamilyen rendszerességgel az internethez és a felhasználók több mint 50 százaléka 24 év alatti. A kormányzat korlátozó lépései ellenére az országban egyre többen és többen használják a hálót, így a rendkívül gyorsan növekedő kínai internetpiac az internethasználók számát tekintve az Egyesült Államoké után a második a világon.